nieuws

'Cupping is tegen de wet'

ROTTERDAM - De Tweede Kamer eist een onderzoek naar cupping, een therapie waarbij bloed uit het lichaam wordt gezogen om kwalen te bestrijden. De therapeuten zouden handelen in strijd met de wet.
Cupping is vooral populair onder moslims. Zij noemen het hijama, wat in het Arabisch zuigen betekent. Tijdens de therapie worden sneetjes in het lichaam gemaakt en wordt er met koppen bloed uitgezogen. De behandelmethode wordt in Rotterdam en op tientallen plaatsen elders in Nederland aangeboden.
Moslims geloven dat de therapie kwalen kan verhelpen zoals migraine, stress en slapeloosheid, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften.
De populariteit van cupping groeit de laatste jaren gestaag. Waren er tien jaar geleden nog maar een handvol therapeuten, inmiddels zijn er tientallen praktijken. Vooral in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Een cuppinginstituut in Rotterdam heeft de afgelopen twee jaar zelfs meer dan honderd nieuwe therapeuten opgeleid.
In strijd met de wet
Artsenfederatie KNMG vindt dat cuppingtherapeuten handelen in strijd met de wet. Volgens de federatie zouden alleen erkende gezondheidswerkers, zoals artsen, sneden mogen maken in het lichaam. Cuppingtherapeuten zijn hiervoor niet opgeleid en zouden deze handeling dus niet mogen uitvoeren.
Najat Haddouch van Hijami & Cupping uit Rotterdam is het niet eens met KNMG. "Wij snijden helemaal niet in lichamen. We gebruiken een prik om die gaatjes te maken. En dat doen we op professionele wijze."
Momenteel is er nog geen toezicht op cuppingtherapeuten. Artsenfederatie KNMG wil dat dit verandert. Als het aan haar ligt, gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de branche controleren.