Havenradio bij het Ro Theater

Bij het Ro Theater in Rotterdam liep in april en mei de voorstelling "Code 010", over haven en criminaliteit. Na de voorstelling was er af en toe een debat, of een goed gesprek, over verschillende facetten van de Rotterdamse haven. Kortom: Havenradio.

Aflevering 1 gaat het over de identiteit van de haven: in hoeverre hebben de stoere havenarbeiders ook het DNA, het imago van de stad Rotterdam bepaald? En wat is de toekomst van de haven, nu die steeds meer in Chinese handen komt?

De gasten: Peter de Beer, havenarbeider; Marinke Steenhuis, cultuurhistoricus en Jeroen van der Waal, socioloog. Gespreksleider is Lex Bohlmeijer.

Aflevering 2 gaat over haven en criminaliteit, corruptie tussen de containers. Drugssmokkelaars weten de haven als vanouds te vinden. Maar pakken we wel de echte grote jongens?

De gasten: Jaap Spigt, advocaat en Tom de Leeuw, criminoloog. Gespreksleider is John Buijsman.

Aflevering 3 gaat over de oorlog van de vakbond in de haven. Er wordt druk geïnnoveerd, maar komt dat ten goede aan de gewone havenarbeider? Levert Maasvlakte II wel banen op?

De gasten: Niek Stam, vakbondsleider FNV en Bert Hooijer, directeur van RDM-campus. Gespreksleider is John Buijsman.

Aflevering 4 gaat over de toekomst van de haven: is er nog plaats voor fossiele brandstoffen? Voor de oliemaatschappijen? Kan de haven "vergroenen"?

De gasten: Willem Wiskerke, campaigner klimaat en energie bij Greenpeace, Sabine Sluijters, historicus en strateeg en Hans Jongerius, ontdekkingsreiziger. Gespreksleider is Lex Bohlmeijer.

Zie ook: Ro Theater

Meer over dit onderwerp:
rijnmondnu
Deel dit artikel: