Architect Rotterdam Centraal wil geen hoge poortjes

Als het aan de architect van het Rotterdamse Centraal Station ligt, komen er geen hogere poortjes. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat wel om poortjesspringers en zwartrijders tegen te houden, maar architect Jan Benthem voelt daar niets voor.

Benthem van architectenbureau Benthem Crouwel heeft niet voor iets voor de lage poortjes gekozen, vertelde hij woensdag op Radio Rijnmond. "Het station heeft een belangrijke functie in de stad als publieke ruimte. Wij vonden het zelfs beter als er helemaal geen poortjes zouden komen."

De poortjes op Rotterdam Centraal zijn sinds vrijdag gesloten, maar afgelopen weekend legde RTV Rijnmond vast dat reizigers die niet willen inchecken voor de trein gewoon over de poortjes springen. De Tweede Kamer besloot daarop dat er hoge poortjes moeten komen zoals op andere stations.

Maar Bethem ziet dat niet zitten. Hoge poortjes zorgen er volgens hem voor dat het Rotterdamse Centraal Station geen publieksvriendelijk gebouw wordt. "Het karakter van het station wordt dan plotseling heel anders. Het nodigt niet meer uit om naar binnen te gaan."

De architect heeft nog niets gehoord van de Tweede Kamer. Hij gaf aan graag met ze in gesprek te gaan als ze wat aan de poortjes willen veranderen.

Deel dit artikel: