MOORD

Justitie eist levenslang tegen Rotterdammer Moreno B. voor moord op advocaat Derk Wiersum

Rechtbank
Rechtbank © Archief
Als het aan justitie ligt gaat Moreno B. uit Rotterdam levenslang de cel in. Hij hoorde woensdag samen met zijn medeverdachte de zwaarste straf tegen zich eisen voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Justitie plaatst de 32-jarige Rotterdammer voor en tijdens de moord op meerdere manieren op de plek van de aanslag. Zo zou vanaf zijn telefoon in de week voor de moord vier keer naar het slachtoffer zijn gebeld.
B. staat terecht met Giërmo B. (37, geen familie) uit Almere. Voor de officier van justitie staat vast dat beide verdachten de zwaarst mogelijke straf verdienen, mede omdat ze wisten dat hun doelwit advocaat was. De verdachten hebben geen berouw getoond en op geen enkele manier openheid van zaken gegeven in de rechtszaal. De kans op herhaling is groot, denkt justitie. "Ze hebben zich louter laten leiden door geldelijk gewin." Beide verdachten ontkennen iets met de zaak te maken te hebben en maakten deze week tijdens het proces gebruik van hun zwijgrecht. Moreno B. las wel een brief voor waarin hij meerdere keren zei onschuldig te zijn.
Tekst loopt door onder deze reactie van de Orde van Advocaten op de moord op Derk Wiersum

Link naar kroongetuige Marengoproces

Strafpleiter Derk Wiersum werd op 18 september 2019 vlakbij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B., die een belangrijke rol speelt in een groot proces tegen onder andere topcrimineel Ridouan Taghi. Eerder was de broer van B. al geliquideerd. Volgens justitie zijn er aanwijzingen dat Wiersum is vermoord, omdat hij de kroongetuige bijstond.
De zaak is extra beladen, omdat vorige week dinsdag de vertrouwenspersoon van Nabil B. werd neergeschoten; Peter R. de Vries. Hiervoor zitten een Rotterdammer en een man uit Maurik vast. De Rotterdammer, Delano G., wordt ervan verdacht te hebben geschoten op De Vries.

Telefoontjes naar het slachtoffer

Voor justitie is klip en klaar dat de Rotterdammer en Almeerder schuldig zijn. Tijdens het requisitoir woensdag is een reconstructie getoond van de weken voor de moord met de Opel Combo die na de moord is gebruikt als vluchtwagen. Het OM denkt dat B. en medeverdachte Giërmo B. de moord op Wiersum al eerder hadden willen plegen. Ze zouden zowel de voorverkenners als de uitvoerders zijn geweest van de moord, zo zou onder meer blijken uit hun telefoonbewegingen. Moreno B. had bijvoorbeeld een telefoon die kort voor de moord contact heeft gemaakt met een zendmast bij het plaats delict in Buitenveldert. “Een week eerder werd vanuit ditzelfde nummer vier keer gebeld naar de telefoon van Wiersum die uiteindelijk met het sturen van een visitekaartje reageerde. Wiersum zat toen in het buitenland.”
De witte Opel Combo, die tijdens de liquidatie werd gebruikt
De witte Opel Combo, die tijdens de liquidatie werd gebruikt © Politie

Opel Combo

Van beide mannen is dna-materiaal gevonden in de vluchtauto en in een tweede voertuig dat gelinkt wordt aan de moord. De vluchtwagen, een witte Opel Combo die eerder in Rotterdam-West was gestolen, werd in de dagen voor en na de aanslag gebruikt door B. uit Almere. Op het voertuig zaten bloedsporen van het slachtoffer. Maar ook van de Rotterdammer werd dna in de Opel Combo aangetroffen. Justitie linkt de twee verdachten ook aan een aantal prepaid telefoons die in Buitenveldert zijn gelokaliseerd via zendmasten. “In hun chatgesprekken hadden ze het onder meer over ‘ijzers’, wat straattaal is voor wapens.”

Lange trip naar Suriname en sieradenaankoop

De prepaid telefoons gingen op de dag van de moord uit de lucht. Toen kregen de verdachten ook opeens de beschikking over geld, zegt justitie, en gingen shoppen. Giërmo B. kocht een ticket naar Suriname om daar voor langere tijd te blijven. Ook betaalde hij een auto af en schonk zijn (zes) kinderen geldbedragen. “De 32-jarige verdachte (uit Rotterdam) kocht sieraden.”

Rolverdeling maakt geen verschil voor eis

De ene verdachte was volgens het OM de schutter, de tweede de chauffeur van de vluchtauto. Er zijn volgens het OM sterke aanwijzingen dat Moreno B. (32) de schutter was, ook al staat dat volgens de officier van justitie niet vast. Maar beiden kunnen volgens het OM veroordeeld worden voor het medeplegen van de moord. "Er is tussen de verdachten overduidelijk sprake geweest van een bewuste en nauwe samenwerking...Hun rollen waren min of meer inwisselbaar."

Glashelder signaal

Met de eis van levenslang zegt justitie een glashelder signaal te willen afgeven naar de plegers van moorden en aanslagen die erop gericht zijn 'angst en terreur te zaaien' ofwel de maatschappij te ondermijnen. De moord op Wiersum bracht een schok teweeg. De zaak is extra beladen, omdat vorige week dinsdag de vertrouwenspersoon van Nabil B. werd neergeschoten; Peter R. de Vries. Hiervoor zitten een Rotterdammer en een man uit Maurik vast. De Rotterdammer, Delano G., wordt ervan verdacht te hebben geschoten op De Vries.
Justitie spreekt dan ook over een "absoluut weerzinwekkende moord. Een ongekende aanval op de waarheidsvinding, op veiligheid en rechtvaardigheid". Volgens de aanklager is bewezen dat zonder meer sprake is van een planmatig voorbereide moord, niet alleen op een mens, maar op een advocaat. "Wiersum was niet op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd. Wiersum was doelwit van een gerichte aanslag."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl