ROTTERDAM

VIDEO: Kilometerslange erehaag voor Rotterdamse motoragent: 'Ik sta met al mijn vezels klaar om hem de laatste eer te bewijzen'

De rouwstoet bij Rotterdam The Hague Airport
De rouwstoet bij Rotterdam The Hague Airport © MediaTV
Honderden agenten en andere betrokkenen hebben vrijdagmiddag een kilometerslange erehaag gevormd in Rotterdam, om afscheid te nemen van de omgekomen motoragent Arno de Korte. Hij kwam vorige week om het leven bij een aanrijding in het Waalhavengebied.
Politiewagens, motoren en gepantserde voertuigen: alle diensten van de politie zijn vrijdagmiddag aanwezig voor het afscheid. De motoragent is onder veel politiebegeleiding vanuit zijn huis in Capelle aan den IJssel via onder meer de Van Ghentkazerne, Erasmusbrug en Coolsingel naar de G.K. Van Hogendorpweg en uiteindelijk Rotterdam The Hague Airport gebracht.
Langs de route stonden naast auto's van de politie ook brandweerwagens. Bij het vliegveld stonden onder meer burgemeester Aboutaleb, demissionair Grapperhaus en chef van de Rotterdamse politie Westerbeke.
Demissionair minister Ferd Grapperhaus en burgemeester Ahmed Aboutaleb waren ook aanwezig bij het afscheid
Demissionair minister Ferd Grapperhaus en burgemeester Ahmed Aboutaleb waren ook aanwezig bij het afscheid © MediaTV
"Je hikt tegen zo'n dag aan", zegt een van de aanwezige agenten vrijdagochtend op Radio Rijnmond voor de rouwstoet is langsgekomen. "Het enige wat we kunnen doen, is zo mooi en respectvol mogelijk afscheid nemen van een lid van onze familie. Want het overkomt één van ons, maar het raakt ons allemaal." Een andere agent vult aan: "de schok van het verliezen van een maat is met niets te vergelijken."
De rouwauto rijdt door de erehaag van politieagenten
Een andere aanwezige kende hem goed, vertelt hij aan verslaggever Suzanne Mulder. "We hebben veel motor gereden samen, maar het contact verwaterde. Toen ik hoorde dat hij de motorrijder was die is omgekomen, kon ik een minuut lang niets meer zeggen of doen. Het was een fantastische gozer. Die man verdient dit afscheid. Ik sta met al mijn vezels klaar om hem de laatste eer te bewijzen."
De stoet op weg naar Rotterdam
De stoet op weg naar Rotterdam © Politie

Vrachtwagen

De 47-jarige motoragent van de Rotterdamse verkeerspolitie kwam op woensdag 7 juli in botsing met een vrachtwagen. De bestuurder reed vervolgens door. Later op de dag werd de vrachtwagen teruggevonden en werd de 45-jarige verdachte aangehouden in Melissant. De aanrijding gebeurde mogelijk expres, stelde justitie vorige week vrijdag op basis van aanwijzingen.
Radio Rijnmond was ook bij de erehaag
De aangehouden verdachte was eerder betrokken bij ongelukken. Zo reed hij in 2015 een motoragent van de Rotterdamse politie aan, die daarbij zijn rechterarm kwijtraakte. Ook was de man uit Melissant betrokken bij een ongeluk vorig jaar in Rockanje. Een fietsster stak in juli 2020 onverwacht over en kwam om het leven. Na een reconstructie is vast komen te staan dat de chauffeur de aanrijding niet hadden kunnen voorkomen. Wel was de vrachtwagen te zwaar beladen. Mogelijk wordt het transportbedrijf hiervoor nog vervolgd.

Eresaluut

Tientallen politieagenten brachten vorige week al een eerbetoon aan Arno. Dat deden ze door middel van een eresaluut op een viaduct over de A20, op het moment dat het lichaam van de motoragent naar het mortuarium werd vervoerd. De rouwauto met het lichaam van Arno werd daarbij begeleid door vier motoragenten.
Het eresaluut van de Rotterdamse politieagenten tijdens afscheid omgekomen motoragent Arno de Korte
Het eresaluut van de Rotterdamse politieagenten tijdens afscheid omgekomen motoragent Arno de Korte © Nieuws op Beeld