Kiezers zien Aboutaleb als premier wel zitten

Zou Ahmed Aboutaleb geschikt zijn voor het premierschap? Ja, vinden heel wat kiezers. In een peiling van Maurice de Hond scoort de burgemeester van Rotterdam het beste van tien prominente politici.

Dat komt vooral doordat de PvdA'er het goed doet onder kiezers van andere partijen. De Hond legde leden van zijn online panel een lijst voor van tien politici en vroeg hen een ranglijst te maken. Kiezers van PvdA, SP, D66 en GroenLinks zetten Aboutaleb op de tweede plaats.

PVV-kiezers mild over Aboutaleb
De burgemeester van Rotterdam doet het ook best aardig onder kiezers van de PVV: zij zetten hem op plaats vier van de tien. Dat is opvallend, want partijleider Geert Wilders heeft zich in het verleden juist uiterst negatief uitgelaten over Aboutaleb.

Toen de PvdA'er in 2007 was benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken, diende Wilders direct een motie van wantrouwen tegen hem in, omdat Aboutaleb een dubbele nationaliteit heeft. Wilders trok Aboutalebs loyaliteit aan Nederland in twijfel en zag het later ook niet zitten dat hij burgemeester van de tweede stad van het land zou worden. Zijn kiezers hebben kennelijk minder problemen met het feit dat hij in Marokko is geboren.

Rutte onder Asscher en Pechtold
Volgens het onderzoek van De Hond staat huidig vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) op de tweede plaats, gevolgd door Alexander Pechtold (D66) en huidig premier Mark Rutte (VVD). Daarna volgen CDA-leider Buma, SP-leider Roemer en VVD'er Halbe Zijlstra.

Hoewel twee PvdA'ers goed scoren, is de kans dat een van hen minister-president wordt volgens datzelfde onderzoek klein. De Hond peilde ook de coalitievoorkeuren en in de populairste variant, VVD-CDA-D66, komt de PvdA niet voor. D66-kiezers geven daarin de doorslag: zij zien liever een regering over rechts dan over links.

De peiling van Maurice de Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit zelf voor zijn panel hebben aangemeld.

Deel dit artikel: