Excelsior gehandhaafd in eredivisie

ROTTERDAM - Excelsior speelt ook volgend seizoen in de eredivisie. Zondag speelde het met 2-2 gelijk in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en dat was door het verlies van directe concurrent NAC Breda bij AZ (3-2) genoeg voor de Kralingers om zich te handhaven. Tom van Weert was met twee doelpunten wederom belangrijk voor Excelsior.
Met liefst vijf verdedigers in de basis startte Dijkhuizen uiterst defensief aan het duel. Excelsior speelde een gezapige eerste helft in Stadion Galgewaard, waar de thuisploeg voor de meeste dreiging zorgde. Grote kansen waren echter niet te zien in de eerste helft. Mogelijkheden van Yassin Ayoub en Rubio Rubin verdwenen naast het doel van Excelsior-keeper Gino Coutinho, terwijl de Kralingers aan de andere kant helemaal niets wisten te creëren.
Na de thee gooide Dijkhuizen het roer om en mocht Jordan Botaka in plaats van Kevin van Diermen zijn opwachting maken. In beter voetbal resulteerde dat alleen niet. Ruim tien minuten na rust kreeg Excelsior wel haar eerste kans van de wedstrijd, maar Jeff Stans schoot de bal naast. Met bijna een uur spelen op de klok was het voor de thuisploeg wel raak. Nadat Ayoub werd neergehaald door Sander Fischer benutte Sébastien Haller de toegekende strafschop.
Wat volgde was een spectaculaire fase, waarin FC Utrecht naliet om de voorsprong te vergroten. Vervolgens kwam Excelsior een kwartier voor tijd helemaal uit het niets op gelijke hoogte. Op aangeven van Ninos Gouriye tikte Tom van Weert binnen. Nog geen vijf minuten later had Van Weert zelfs zijn tweede erin liggen. Invaller Daryl van Mieghem stond nog geen minuut op het veld en legde de bal panklaar neer voor de clubtopscorer van Excelsior: 1-2.
Uiteindelijk bepaalde Danny Verbeek met een vrije trap de eindstand namens FC Utrecht, maar door het eveneens opmerkelijke scoreverloop bij AZ – NAC Breda kwam het feest voor Excelsior niet meer in gevaar. Met nog één wedstrijd te gaan bedraagt de voorsprong van Excelsior op NAC vier punten, waardoor de Brabanders zijn veroordeeld tot het spelen van nacompetitie.

1-0 60' Haller (p)
1-1 75' Van Weert
1-2 79' Van Weert
2-2 86' Verbeek