‘Rotterdam niet bijzonder homovriendelijk’

Op het stadhuis van Rotterdam wappert deze week de regenboogvlag in het kader van de internationale week tegen homofobie. Volgens het Rotterdamse COC is dat hard nodig, want de stad is niet bijzonder homovriendelijk.

De regenboogvlag is op het stadhuis gehesen vanwege de actieweek in het kader van IDAHO (International Day Against Homo-Trans-Biphobia). Rotterdam wil hiermee een signaal afgeven vóór sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers).

Met deze week wordt gevierd dat homoseksualiteit op 17 mei 1990 officieel van de internationale lijst van ziektes is afgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze week werd ook bekend dat Nederland qua acceptatie van homo’s voorbijgestreefd wordt door andere landen.

Achterstand in Nederland
Volgens voorzitter Martin Frank van het COC Rotterdam wordt de opgelopen achterstand in Nederland veroorzaakt door ‘Vooral mensen met religieuze en migrantenachtergronden’.

Frank vindt daarom Rotterdam geen bijzonder homovriendelijke stad. “Er zijn in Rotterdam niet veel gebieden waar je als homostel hand in hand kunt lopen. Vooral in gebieden waar veel mensen wonen met een religieuze achtergrond, zoals Rotterdam-Zuid. Daar gebeurt nog wel eens wat.”

Wat Frank betreft moet er nog veel gebeuren in Rotterdam, met name in het onderwijs. Ook wethouder Ronald Schneider van stedelijke ontwikkeling en integratie vindt het belangrijk: “Veiligheid en acceptatie van LHBT'ers zijn een speerpunt in het nieuwe integratiebeleid. Maatschappelijke aandacht hiervoor juich ik dan ook van harte toe."

Tijdens de IDAHO-week zijn er tal van activiteiten. Ook in Rotterdam. Zo houdt Humanitas op zaterdag 16 mei een talkshow met medewerking van het roze koor Humanitas en Rotterdams Centrum voor Theater met het stuk Mateloos. Wie meer wil weten over de activiteiten kan hier terecht.

Stadhuis Rotterdam met rechts de regenboogvlag! #idaho pic.twitter.com/O0RkzAXXGp

— RotterdamV (@StRotterdamV) 11 mei 2015

Deel dit artikel: