nieuws

Herdenking 75 jaar bombardement live bij TV Rijnmond

Heinkelformatie
Heinkelformatie
ROTTERDAM - TV Rijnmond zendt donderdagmiddag de herdenking van het bombardement van Rotterdam rechtstreeks uit. De uitzending begint om 12.53 uur en duurt tot 13.45 uur. Ook op Radio Rijnmond is op Hemelvaartsdag uitgebreid aandacht voor de verwoesting van de Rotterdamse binnenstad.Op 14 mei is het 75 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam werd gebombardeerd. De aanval wordt jaarlijks herdacht op Plein 1940, bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Hier worden kransen gelegd en toespraken gehouden. Tussen 13.29 uur en 13.39 uur luiden in de Rotterdamse binnenstad de kerkklokken ter herinnering aan de duur van het bombardement.Na de rechtstreekse uitzending van de herdenking worden aansluitend op TV Rijnmond twee documentaires over het bombardement uitgezonden: In Mei en Herinneringen aan Vuur.Radio
Op de radio is van 12.00 uur tot 17.00 uur een speciaal programma over het bombardement te beluisteren, gepresenteerd door Ruud de Boer. In de studio worden gesprekken met gasten gevoerd over het bombardement en verslaggevers berichten over de diverse herdenkingen in de stad.
De verwoesting
Het bombardement werd op 14 mei 1940 rond 13.30 uur uitgevoerd door Duitse bommenwerpers. Het was een reactie op het verzet van de Nederlandse troepen (vooral bij de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en bij de Moerdijkbruggen), waardoor de Duitse opmars werd vertraagd. Het bombardement van een kwartier vernietigde bijna de gehele historische binnenstad, mede door de branden die ontstonden. Naar schatting kwamen bijna 900 mensen om het leven en ongeveer 80.000 werden dakloos.