Mislukt bombardement op Moerdijkbrug herdacht

Woensdag is het precies 75 jaar geleden, dat de Nederlandse luchtmacht de Moerdijkbrug trachtte te bombarderen. Zo hoopte het leger de snelle opmars van het Duitse leger te stuiten of in elk geval te vertragen.

De enige vaderlandse bommenwerper, begeleid door twee jagers, haalde de brug, maar de missie slaagde niet. De eerste bom miste het doel, de tweede ketste af op een pilaar van de brug. De Luftwaffe opende daarna de massaal de aanval op de vliegtuigen.

"Er was een overmacht van Messerschmitts, volgens getuigen negen tot dertien toestellen. Moderne jagers, waartegen onze jongens kansloos waren", zo weet Wim Anceaux. Hij is voorzitter van de Stichting Herderking Bombardement Moerdijkbrug en vernoemd naar de eerste piloot van de bommenwerper.

Die piloot was een neef van de vader van Anceaux. "Persoonlijk doet het me dus ook wel wat, als ik hier bij de brug sta. Maar vorig jaar, in Ridderkerk, toen we de grienden bezochten waar de Fokker T5 brandend was neergestort, voelde ik nog meer emotie".

Een van de jagers werd ook neergehaald en stortte neer bij Nieuw Lekkerland. De zeven inzittenden van beide toestellen kwamen om het leven. De andere jager wist te ontkomen en kon op Schiphol verslag uitbrengen van de dramatisch mislukte missie.

"Eigenlijk was het een kamikaze actie. Niemand geloofde in een geslaagde afloop. Ook mijn naamgenoot bereidde zich al voor de vlucht voor op z'n dood. Maar het moest gewoon, ze hadden geen keus. Ook daarom is het goed om dit jaarlijks te herinneren.'

Met een bijeenkomst in de Grote Kerk in Dordrecht, op woensdag, en eentje in kleine kring bij het monument, afgelopen maandag, is wel een punt gezet achter grootschalig herdenken. "Vanaf volgend jaar doen we het klein. Gaan we schoolklassen vertellen wat er gebeurd is. En hopelijk vertellen die kinderen het weer door en wordt het nooit vergeten", besluit Anceaux.

Deel dit artikel: