nieuws

Aboutaleb:'Bombardement toont kwetsbaarheid van mensen'

ROTTERDAM - "De Duitse aanval duurde minder dan een kwartier. Maar de stad en de Rotterdammers die het overleefden, waren voor het leven getekend." Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb donderdag gezegd tijdens de herdenking van het bombardement op Rotterdam, op 14 mei 1940.
"Die veertiende mei blijft ons achtervolgen", zei Aboutaleb bij het beeld 'De verwoeste stad' van Zadkine. Hoewel het bombardement nu vijfenzeventig jaar geleden is, "zo lang als een mensenleven", blijven volgens hem de verhalen erover inspiratie bieden voor nu.
Aboutaleb verwees in zijn toespraak naar de tentoonstelling 'De Aanval' in de onderzeebootloods op Heijplaat. Daar zijn talloze verhalen te vinden over de meidagen in Rotterdam. Aboutaleb lichte er het verhaal van Joop Middelkoop uit, die zich herinnert hoe een soldaat zich over hem heen boog om hem te beschermen.
"Ook vandaag op dit moment brengt een soldaat ergens op de wereld een jonge scholier met een sterk lichaam in veiligheid door erover heen te gaan liggen", zo bracht Aboutaleb de verhalen van toen naar nu.
"Laten we stilstaan bij al die mensen die toen de bommen op Rotterdam zagen vallen. Samen kijken we uit naar de dag dat in de wereld vrede zal heersen, ook al weet ik: dat is een utopie. Maar ik heb geleerd dat utopieën er zijn om op zijn minst naar te streven."
Na afloop legde burgemeester Aboutaleb een krans bij het monument op Plein 1940. Daarna luidde de klokken in Rotterdam 10 minuten lang.