Honderden bezoekers, patiënten en personeel Oogziekenhuis geëvacueerd wegens brand in kelder

Bij het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest in Rotterdam stonden woensdagmiddag zo'n 350 mensen op straat doordat er een brand in de kelder woedde. Omdat het ventilatiesysteem veel rook door het ziekenhuis blies werden patiënten en medewerkers geëvacueerd, waaronder mensen die net geopereerd waren. Omstreeks 19.00 uur werd het ziekenhuis door de brandweer vrijgegeven voor patiënten en personeel.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio ging het om een brand in een kartoncontainer in de kelder. Hoe de brand is ontstaan is nog onbekend. Meerdere ambulances waren al snel ter plaatse om die mensen op te vangen en te controleren. Daarnaast waren er tenminste twee tankautospuiten ingeschakeld om de brand te blussen.

Volgens oogarts en (oog)getuige Tjeerd de Faber verliep de ontruiming van het ziekenhuis zonder problemen. "Het was wel even schrikken", zegt hij. "Via vier verschillende uitgangen hebben we mensen naar buiten gebracht, maar je zit ook met mensen die al geopereerd worden. Je kan iemand die onder narcose is niet zomaar naar buiten rollen, maar dat is allemaal goed gegaan."

Voorzitter van de raad van bestuur van het Oogziekenhuis, Yvonne Koppelman, maakte duidelijk dat er op het moment van de brand twee operaties onderweg waren. "Doordat de brand snel onder controle was, konden de operaties van deze 2 patiënten, gewoon afgerond worden. Deze patiënten waren via lokale verdoving verdoofd en konden dan ook direct na de operatie het pand veilig, onder begeleiding, verlaten", aldus de voorzitter.

Patiënten van het Oogziekenhuis zitten buiten na de ontruiming | Foto: Rijnmond

Omstreeks 16.40 kwam de melding dat de brand geblust was. Voordat de mensen op straat het ziekenhuis weer in konden moest het pand eerst geventileerd worden. Rond 19.00 uur gaf de brandweer het signaal dat het pand weer veilig te betreden was voor patiënten en personeel.

Doordat het pand langdurig was afgesloten zijn de spreekuren en operaties die op woensdagmiddag gepland stonden geschrapt. Volgens het Oogziekenhuis worden die patiënten donderdag 22 juli gebeld om een nieuwe afspraak te maken. Patiënten die woensdag al een afspraak hadden zijn daarover per SMS geïnformeerd.

Meer over dit onderwerp:
OOGZIEKENHUIS ROTTERDAM NIEUWS GEZONDHEID 112
Deel dit artikel: