Uniek woonproject Pameijer en Vestia gestart in Hoogvliet

In Rotterdam Hoogvliet hebben deze week 23 cliënten van Pameijer hun intrek genomen in hun nieuwe woonlocatie aan de Barbeelsingel. Ze gaan voor het eerst op zichzelf wonen.

Afgelopen dinsdag kregen ze de sleutel en vond de grote verhuizing plaats.

Wonen tusssen gewone Rotterdammers en studenten
De cliënten, allemaal mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond, komen terecht in een uniek project voor Nederland. Ze gaan namelijk tussen gewone Rotterdamse jongeren en studenten wonen. Het appartementencomplex van Vestia biedt plaats aan 14 jongeren, 23 cliënten van Pameijer, en een paar personeelsleden.

Bevorderen van integratie 
Er is een gemeenschappelijke tuin, een basketbalveldje en een activiteitenruimte. Het komt al langer voor dat mensen met een verstandelijke beperking tussen gewone mensen wonen, in dezelfde straat bijvoorbeeld, maar het is voor het eerst dat ze ook samen onder één dak wonen. Volgens Pameijer is er grote behoefte aan dit soort woonvormen "omdat het de integratie met anderen bevordert", aldus Angelique van Bezouwen, medewerkster van Pameijer.

'Best wel spannend'
De cliënten van Pameijer zijn gelukkig met hun nieuwe appartement waarin ze zelfstandig kunnen wonen. Ze hebben voor het eerst een eigen keuken en douche. De omgang met de jongeren vinden sommigen nog erg spannend. "Ik vind het best eng om anderen aan te spreken, ook in winkels, dan ben ik een beetje bang", aldus Adrie Akkermans.

Kijk naar een verslag van Marjon de Zeeuw

Deel dit artikel: