Rechtbank Rotterdam vervangt rechters die geheime informatie lazen

De Rechtbank in Rotterdam gaat drie rechters vervangen die een grote zaak rond drugshandel en witwassen in behandeling hadden. Ze hadden tijdens het lezen van het dossier onbedoeld staatsgeheimen van de Franse overheid gelezen, omdat ze niet waren zwartgelakt. De informatie lijkt te gaan over de geheime berichtenservice EncroChat. Daarmee hadden de rechters meer informatie dan het OM of de verdachten.

Normaal gesproken zou die informatie dan ook aan de andere partijen in de strafzaak worden gegeven, maar omdat het staatsgeheimen betreft, kan dat niet. De enige oplossing is dus het vervangen van de rechters, concludeert de rechtbank. Waarschijnlijk stond in de documenten dus geheime informatie over technieken die zijn gebruikt bij de EncroChat-hack van vorig jaar. De Nederlandse en Franse politie kraakten toen een versleuteld telefoonnetwerk en verzamelden zo miljoenen berichten die criminelen elkaar hadden toegestuurd.

De rechters hebben zelf een zogeheten verschoningsverzoek ingediend: dat betekent dat ze zelf een verzoek hebben ingediend om vervangen te worden.

Meer over dit onderwerp:
NIEUWS
Deel dit artikel: