BARENDRECHT

Eigenaar van loslopende zeldzame woestijnlynx opgepakt; man had ook twee servals en een brilkaaiman in huis

Eva Kost zag de caracal in Barendrecht
Eva Kost zag de caracal in Barendrecht © Eva-Rosa Kost
De eigenaar van de caracal, de woestijnlynx die eerder deze maand werd gevonden in het Kooiwalbos bij Barendrecht, is gevonden. Het gaat om een 24-jarige man uit Rotterdam. Hij is dinsdag aangehouden, omdat het verboden is om zulke dieren in Nederland te houden. De man had ook een brilkaaiman in huis, maar kon niet aantonen dat die legaal was.
De Rotterdamse wijkagent Jack en een collega kregen op 14 juli een bijzondere melding: er liep een enorme kat rond in het Barendrechtse Kooiwalbos. Het bleek te gaan om een caracal, een grote kattensoort die iets wegheeft van een lynx. Het dier is meegenomen door de dierenambulance en ondergebracht in een geschikt en veilig onderkomen. De exacte locatie daarvan is geheim.
De caracal komt in Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië voor. Het dier kan tussen de zestig centimeter en ruim een meter lang worden. Het gewicht varieert tussen de 6 en 22 kilogram. De stichting AAP liet eerder deze maand in een reactie weten het zorgelijk te vinden dat dit dier in een bos in Nederland is aangetroffen. "De caracal is beschermd en verboden om te houden zonder een ontheffing."
De Barendrechtse Eva-Rosa Kost zag het dier woensdag rond 17:00 uur. "Ik dacht eerst dat het een vos was. Toen ik dichterbij kwam, bleek het om een katachtige te gaan. Het dier leek heel tam. Althans, het vluchtte niet direct. Pas na enige tijd ging het dier richting het bos."
De politie, Landelijke Inspectiedienst Dierenbeschering (LID) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek nadat het dier was gevangen en dat leidde uiteindelijk naar de verdachte uit Rotterdam. Hij is dinsdag in zijn woning aangehouden. De man bleek ook nog twee servals te hebben, maar deze waren legaal in zijn bezit en mag hij dus houden. Dat gold niet voor een brilkaaiman die ook in het huis werd aangetroffen. De krokodilachtige is daarom in beslag genomen en op een veilige plek ondergebracht.
De man is na verhoor vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. Daarnaast heeft de LID een bestuursrechtelijke maatregel opgelegd voor de huisvesting van de servals. De politie en LID controleren hierop.
De brilkaaiman
De brilkaaiman © Politie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl