Kinderen maken natuurfilm op Tiengemeten

Leerlingen van een basisschool uit Rotterdam-Zuid hebben vrijdag een natuurfilm opgenomen op het eiland Tiengemeten. De film wordt in oktober vertoond op het nieuwe Wildlife Filmfestival Rotterdam.

In groepjes trekken de kinderen het natuurgebied in, onder begeleiding van een boswachter en een filmdocent van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) . "Het eerste wat ze me vroegen was of er hier ook wilde beesten zijn", lacht boswachter Peter Impens. "Je kunt merken dat veel van deze kinderen niet vaak met de natuur in aanraking komen."

Ondertussen vertellen Glodie Isabel en Abdouraman Sila als echte Freek Vonks voor de camera over de gans en de zwaan. "Als een zwaan jonkies heeft, kun je beter uit de buurt blijven", zegt Abdouraman. "Een zwaan is zo sterk dat hij je arm kan breken." Glodie laat de kijker ganzenpoep zien. "Bij de gans komen poep en urine uit hetzelfde gaatje."

"Met dit project willen we kinderen kennis laten maken met film en met de natuur", vertelt Eline Makker van het Wildlife Filmfestival Rotterdam. "Het is leuk om te zien dat ze zo enthousiast zijn. De een is niet achter de camera weg te slaan, de ander vindt het juist weer leuk om vogels te spotten die ze kunnen filmen."

Als er niet gefilmd wordt, vermaken de kinderen zich in de natuurspeeltuin. "Eerst klaagden ze dat ze liever naar Duinrell of de Efteling gaan", zegt docent Bart van Wensen. "Maar nu vinden ze dit veel leuker. Op de veerboot hierheen waren er kinderen die voor het eerst op een boot zaten. Het is mooi dat we hen zo kunnen laten zien dat de natuur hartstikke leuk kan zijn."

Het filmmateriaal wordt de komende maanden gemonteerd door leerlingen van het Grafisch Lyceum in Rotterdam. In oktober wordt de film vertoond in Cinerama in Rotterdam.

Deel dit artikel: