'De gil van een moeder, van wie haar kind vermoord is': groot verdriet hoorbaar op plek waar 15-jarige jongen werd doodgestoken

Enkele bossen bloemen en wat restanten politielint markeren de plek waar het donderdagmiddag helemaal mis ging in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Een 15-jarige jongen kwam om het leven bij een steekpartij op de Goedenraadweg. Het slachtoffer werd door de hulpdiensten gevonden in de bosjes. "Zoiets verwacht je niet in de buurt", zegt een buurman die zijn hond vrijdagochtend uitlaat.

Het incident was donderdag rond 16:50 uur. Volgens de politie had de tiener meerdere steekwonden. Reanimatie mocht niet meer baten. De aanleiding voor de dodelijke steekpartij is niet duidelijk. Er zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet.

De politie heeft donderdag de hele avond onderzoek gedaan, onder meer met een speurhond en forensische experts. De volgende ochtend zijn de vlekken op het pad, die laten zien wat voor verschrikkelijks zich een dag eerder heeft afgespeeld, afgedekt met hoopjes gemaaid gras. In de berm zijn de eerste bossen bloemen neergelegd.

Bloemen op de plek van de steekpartij | Foto: Rijnmond

Nadat de politie donderdagavond tegen middernacht was vertrokken, hoorden meerdere buurtbewoners gegil en gehuil uit het park komen. "Er was een groot verdriet hoorbaar", laat een van hen weten aan verslaggever Suzanne Mulder. Ze is vooral geschrokken van het feit dat er zo'n jong iemand bij betrokken is. "Wat kan er gebeurd zijn?", vraagt ze zich af.

Ook een andere buurvrouw vertelt over het intense verdriet dat in de buurt te horen was. "Die moeder heeft zo staan gillen, dat is vreselijk om te horen. Ik heb zitten huilen op de rand van mijn bed: de gil van een moeder, wiens kind vermoord is..."

'Verschrikkelijk'

"Ik hoorde pas vannacht dat het om een jongen van 15 ging", zegt de buurman met zijn hond. "Dat er iets was gebeurd hoorde ik al veel eerder. Mijn zoons wilden namelijk het park in om de hond uit te laten, maar dat mocht niet. Dat was het eerste dat we wisten dat er iets aan de hand was."

Hij noemt de situatie verwarrend. "We weten natuurlijk niet wie, wat, waarom of hoe. Ik kan er ook niet meer over zeggen, maar zoiets verwacht je niet. Ik heb er met buren nog niet over gesproken, maar mijn vrouw ongetwijfeld wel. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd."

Steekpartij aan de Goedenraadweg in Rotterdam-Beverwaard | Foto: MediaTV

Angst

Een vrouw die vrijdagochtend bloemen heeft neergelegd op de plek, zegt dat er 's avonds vaak een negatieve sfeer in de buurt van het voetbalveldje hangt. Volgens haar staat er elke avond een groep van zo'n vijftien tot twintig mensen. "Ik vind het gewoon eng om daar alleen langs te lopen. Mijn vriend laat daarom 's avonds ook de hond uit, want ik durf dat niet alleen."

Ze vindt dat er meer handhaving moet komen, met name 's avonds. Of dat er meer activiteiten worden georganiseerd voor de jongeren, zo pleiten meerdere buurtbewoners. "Ik snak zelf heel erg naar het veilige gevoel. Dat krijg je bijvoorbeeld wel als je camera's plaatst. Ik vind het heel erg, want mijn zoon van dertien jaar durft nu 's avonds ook niet alleen naar het veldje te gaan. Maar in deze wijk moet gewoon gespeeld kunnen worden."

"Dit zou je broertje kunnen zijn", verzucht een man die donderdagavond getuige was van de gil van de moeder. "Dit kan gewoon niet. Kinderen, tieners, die rondlopen met messen of andere wapens... Het breekt je hart. Er moet echt wat aan gedaan worden. Er wordt te weinig naar de jeugd gekeken."

Bloemen

In de bosjes worden steeds meer bloemen neergelegd. "Ja, waarom... om de laatste eer te bewijzen, ook als steun naar de familie toe", zegt een vrouw die net een boeket heeft gebracht. "Hij was het zoontje van een buurvrouw een paar deuren verderop. Ik zag hem laatst nog op het balkon zitten, en een paar dagen later is hij er opeens niet meer. Hij kwam bij mij over als een nette, rustige jongen. Ik wil niet nadenken over wat hier precies is gebeurd."

De vrouw, geboren en getogen in Rotterdam, wil de stad uit. "Ik vind dat het hier zo erg achteruit gaat. Laatst nog een schietpartij op de Houdringeweg, of een paar jaar geleden de liquidatie met kerst. Dat zijn allemaal dingen waarvan ik denk: dit is niet veilig voor mijn kinderen. Ik kom op bepaalde tijdstippen bewust al niet meer buiten, maar dat hoort niet."

De familie heeft alle bloemen, kaarten en kaarsen meegenomen naar huis.

Meer over dit onderwerp:
ROTTERDAM NIEUWS MISDAAD 112
Deel dit artikel: