Dick Advocaat stopt tóch niet en kiest voor een opmerkelijke klus

De trainerscarrière van Dick Advocaat heeft weer een bijzondere wending gekregen. De Haagse trainer, die het afgelopen anderhalf jaar Feyenoord onder zijn hoede had, is de nieuwe bondscoach van Irak geworden. Advocaat moet proberen om dat land naar het WK 2022 in Qatar te leiden.

Vorig seizoen gaf Advocaat meermaals aan dat hij geen club meer wilde coachen. Voor een nationale ploeg stond De Kleine Generaal nog wél open. Dat avontuur ligt dus in het Midden-Oosten. Irak kwam slechts één keer eerder uit op een WK Voetbal. Tijdens het toernooi van 1986 in Mexico werd Irak na drie nederlagen tegen Mexico, Paraguay en België uitgeschakeld.

In de Aziatische kwalificatie voor het WK Voetbal zit Irak in een groep met Iran, Zuid-Korea, Verenigde Arabische Emiraten, Syrië en Libanon. De beste twee teams plaatsen zich voor het wereldkampioenschap. De nummer drie is veroordeeld tot het spelen van de play-off om één WK-ticket met een ander Aziatisch land.

Feyenoord

Advocaat begon als interim-trainer bij Feyenoord in oktober 2019. Hij volgde Jaap Stam op, die na de 4-0 nederlaag bij aartsrivaal Ajax opstapte. Na de entree van Advocaat ging het goed lopen bij de Rotterdammers. Sterker nog, onder leiding van De Kleine Generaal streed Feyenoord nog mee om het landskampioenschap. Vanwege de uitbraak van het coronavirus ging een streep door het eredivisieseizoen 2019/2020, dat niet meer werd afgemaakt.

In de zomer van 2020 maakte Advocaat bekend om nog een jaar bij Feyenoord te blijven. Het daaropvolgende seizoen verliep stroever. Feyenoord werd in de groepsfase van de Europa League al uitgeschakeld en in de eredivisie verliep matig. Uiteindelijk haalde Advocaat met Feyenoord nog de voorrondes van de Conference League door in de play-offs van Sparta en FC Utrecht te winnen.

Meer over dit onderwerp:
FEYENOORD RIJNMOND SPORT SPORT VOETBAL
Deel dit artikel:

Reageren