Miljoenentegenvaller voor Rotterdam

De reorganisatie van het Rotterdamse ambtenarenapparaat valt opnieuw flink tegen. Daardoor dreigt de komende jaren een tekort van ruim 100 miljoen euro. Dinsdag en woensdag zal het Rotterdamse stadsbestuur tijdens de jaarlijkse 'heidagen' een oplossing moeten vinden voor de tegenvaller.

Al jaren probeert Rotterdam een kleinere overheid te creëren, maar het inkrimpen van het aantal banen blijkt veel lastiger dan gedacht. De laatste cijfers laten zien dat doelstellingen opnieuw niet worden gehaald.

Vooral  ambtenaren in de hogere schalen vinden geen ander werk en blijven daarom in dienst van de gemeente. Ook zijn de kosten voor vertrekregelingen hoger dan gedacht. Daarnaast is er vorig jaar een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren vastgesteld waardoor ambtenaren meer salaris krijgen.

Hoe de tegenvaller opgevangen zal worden is dus nog niet bekend. Naar verwachting half juni komt het college van burgemeester en wethouder met voorstellen. Anton Molenaar, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij Leefbaar Rotterdam, zegt te willen voorkomen dat de lokale lasten zullen stijgen.

Onze retraite is begonnen. Met @College010 twee dagen klussen aan de #begroting pic.twitter.com/1hkc5ddVc9

— Joost Eerdmans (@Eerdmans) 26 mei 2015

Deel dit artikel: