nieuws

'Burgemeester Barske niet de trots van Gorinchem'

ROTTERDAM - Burgemeester Anton Barske is niet de bindende figuur gebleken die men in Gorinchem had verwacht. Dat zegt voorzitter Gemma Biesheuvel van de PvdA-fractie in de gemeenteraad.
Barske (GroenLinks) maakte dinsdagochtend bekend dat hij met onmiddellijke ingang zijn functie neerlegt. Als reden noemt hij de sterk verslechterde bestuurlijke en politieke verhoudingen in zijn gemeente. Anton Barske was pas sinds april 2013 burgemeester van Gorinchem.
Volgens Barske brengt 'de huidige situatie schade toe aan de belangen van de stad en haar inwoners'. Hij vindt dat hij zelf niet voldoende in staat is om aan deze situatie een einde te maken. Daarom was het aanbieden van zijn ontslag de enige mogelijkheid.
'Geen positieve bijdrage'
Barske: "Daarnaast heb ik voor mijzelf geconcludeerd dat de aldus ontstane bestuurlijke en politieke situatie mij persoonlijk raakt, waardoor het besturen in Gorinchem voor mij niet langer een positieve bijdrage levert aan mijn beroepsmatige leven." Hij wil verder geen toelichting geven op zijn besluit.
Ook de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Gorinchem kregen dinsdagochtend pas te horen dat Barske opstapt.. Zelfs zijn partijgenoot van GroenLinks Rutger van Breemen.
"Ik hoorde 't vanochtend om 10 uur, net als alle andere raadsleden. Ik zag het ook niet aankomen, het komt als een totale verrassing voor mij. Ook informeel hebben we hier nooit contact over gehad."

Stroeve communicatie

Ook fractievoorzitter Francis Heijdenrijk van coalitiepartij D66 in de Gorcumse gemeenteraad is verrast door het opstappen van Barske. "Er was al enige tijd wrijving tussen de raad en de burgemeester over zijn functioneren. De communicatie met de raad verliep stroef; Barske deed veel achter gesloten deuren."
Volgens Heijdenrijk hebben de partijen in de gemeenteraad geen druk op Barske uitgeoefend om te vertrekken. "Het was een opeenstapeling van kleine gebeurtenissen en confictjes die kennelijk aan de burgemeester zijn gaan vreten."

Motie van wantrouwen

Oppositiepartij CDA kijkt niet op van het vertrek van de burgemeester. "Wij hebben onze contacten in de stad. Het was voor ons duidelijk dat het niet lekker liep. De kans was groot dat tijdens de raadsvergadering van donderdag een motie van wantrouwen ingediend zou worden tegen het college omdat de gesprekken over regionale samenwerking stroef verlopen", zegt fractievoorzitter Eeuwit Klink.
Barske was als burgemeester verantwoordelijk voor de regionale samenwerking.
Goede acteur
Het duidelijkst is Gemma Biesheuvel, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad. Oppositie, maar ook de grootste partij van Gorinchem. "De verhoudingen zijn niet goed. En wat je ook ziet, is dat deze burgemeester niet uitblinkt in verbindend zijn. En dat was eigenlijk de kernkwaliteit die we zochten bij de nieuwe burgemeester. En dat missen we dus."
Tijdens de gesprekken met de sollicitatiecommissie bleek dat juist de grote kracht van Barske. "De eerste drie maanden ging dat ook heel goed", zegt Biesheuvel. "Dus we hebben een hele goede acteur of iemand die zich heel goed kan verkopen, maar dat dus niet heeft volgehouden. De trots van de stad dat zou de burgemeester moeten zijn. En dat gevoel krijgen we maar niet met deze burgemeester."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl