nieuws

Bewoners Quarantaineterrein boos op Havenbedrijf

ROTTERDAM - Bewoners van het Quarantaineterrein op Rotterdam-Heijplaat zijn niet blij met de plannen van Havenbedrijf Rotterdam. Die vindt dat de huidige bewoners het terrein moeten verlaten zodat het voor iedereen toegankelijk wordt.
Op het Quarantaineterrein wonen al tientallen jaren kunstenaars die het terrein hebben gekraakt. Omdat het een rijksmonument is, vindt het Havenbedrijf dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn om bijvoorbeeld te recreëren en te ontspannen.
Het Havenbedrijf wil daarom dat de huidige bewoners binnen tien jaar hun biezen pakken, zodat het terrein kan worden veranderd in een recreatieplek en een bedrijventerrein voor kleine en startende ondernemers. In totaal steekt het Havenbedrijf 100 miljoen euro in de herontwikkeling van het gebied, dat bestaat uit het Quarantaineterrein en RDM Rotterdam.
Creatieve industrie
De plannen hebben kwaad bloed gezet bij menig bewoner. Beeldend kunstenaars Maarten van Gent en Louike Duran begrijpen niet dat hun culturele bedrijven moeten wijken. "Wij zijn al 35 jaar de creatieve maakindustrie hier. Er zit hier van alles: een muziekoefenruimte, ateliers, industrieel ontwerp, filmproductie, noem maar op."
Het steekt Duran vooral dat het Havenbedrijf niet in gesprek is gegaan met de bewoners. "Wij hebben de panden gered van de sloop en geïnvesteerd in de gebouwen", aldus Duran. "Ga dan met ons in gesprek als gelijkwaardige partner. Ontwikkel samen met ons een plan. Maar dit is heel erg top-down. Er wordt zonder ons een groenplan gemaakt terwijl wij daarvoor een initiatiefplan hebben."
Contract
Het Havenbedrijf heeft de negentien bewoners een contract aangeboden waardoor ze nog tien jaar op het Quarantaineterrein kunnen wonen. Daarna moeten ze het terrein hebben verlaten. Als de bewoners voor juli niet tekenen wordt een rechtszaak voorbereid.
Het Quarantaineterrein is een rijksmonument dat ligt naast RDM Rotterdam. Het Quarantaineterrein werd in 1935 in gebruik genomen. Het bestond uit twaalf verschillende gebouwen die waren gerangschikt rondom een sportveld.
Het terrein was oorspronkelijk bedoeld om besmette zeelieden en de mensen waarmee ze in contact waren geweest te behandelen en te isoleren, maar die functie heeft het uiteindelijk nooit gehad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl