Rotterdammers willen docu over zwerkbal

Quidditch, de sport die in de Harry Potter-films wordt gespeeld, krijgt een eigen documentaire. Althans, als het aan twee jonge Rotterdamse filmmakers ligt. Ze zijn een crowdfundingcampagne gestart om het Nederlandse 'zwerkbalteam' met de camera te volgen.

Quidditch is een combinatie van rugby, handbal en trefbal. Het kan er fel aan toegaan: tackelen en botsen is toegestaan. En wie de bal door de hoepel weet te gooien, wint.

Jerona van der Gevel is een van de initiatiefnemers van de documentaire en zelf lid van de kleine nationale quidditch-community. "Het is een nieuwe sport die door zo'n vijftig mensen in Nederland wordt beoefend. De groep reist regelmatig naar het buitenland, omdat de sport daar groter is. Vooral in de Verenigde Staten beoefenen veel mensen het."

Gouden bal
Van der Gevel: "Net als bij Harry Potter zitten de spelers op een stok en jagen ze achter de snitch (de gouden bal) aan. Maar hier is de snitch een mens met een bal op zijn kont. En helaas kunnen we niet vliegen."

Jerona van der Gevel wil met de documentaire 'Off Broom' meer aandacht voor de sport. Ze volgt samen met Roald Zom het Nederlands team tijdens hun deelname aan de European Quidditch Cup in Italië.

Jonge transgender
Hoofdpersoon van de docu is de jonge transgender Rein Anspach, tevens keeper van het Nederlandse team. De filmmakers willen zijn verhaal mixen met het verhaal over de sport.

En dat lijkt Van der Gevel niet lastig. "Acceptatie speelt een grote rol: voor de sport, maar ook voor zichzelf. Het is een hele leuke community met buitenbeentjes, sportieve types en fantasyfiguren. Zo willen we die verhaallijnen samenvoegen."

Deel dit artikel: