'Museumdepot is doodsteek voor de Kunsthal'

Musea rond het Museumpark in Rotterdam hebben woensdag nog eens laten weten fel tegen de bouw van een collectiegebouw te zijn. Ook het Erasmus MC ziet niets in de huidige plannen van Boijmans van Beuningen.

Het nieuw te bouwen collectiegebouw moet in het Museumpark verrijzen. Het is een opvallend rond en spiegelend ontwerp van Winy Maas (foto). Het gebouw houdt al langere tijd de gemoederen bezig.

De directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk, denkt dat haar museum overbodig wordt als de bouw van het depot doorgaat. "We komen in de achtertuin van het gebouw te staan. Het museumdepot is de doodsteek voor de Kunsthal", zei ze tijdens een hoorzitting in het Rotterdamse stadhuis.

Slechte communicatie
Ook Het Nieuwe Instituut, het Natuurhistorisch Museum en het Chabot Museum denken dat het Museumpark een verkeerde locatie is. Ze vinden dat het park groen moet blijven en geloven niet dat het depot extra bezoekers naar de musea zal brengen. Ook klagen ze dat er lange tijd nauwelijks is gecommuniceerd over de plannen.

Het Erasmus MC is tegen omdat het depot vlakbij de afdeling kinderpsychiatrie komt te staan. Volgens Menno Riemersma van het ziekenhuis zijn jonge patiënten gebaat bij een 'prikkelarme omgeving'. De reflecterende buitenkant van het gebouw zou daarom niet goed zijn. Een bomenrij plaatsen, zoals Boijmans voorstelde, vindt Riemersma geen oplossing.

'Niet bouwen'
De Rotterdamse Cultuurraad adviseerde eerder dit jaar om het gebouw niet te realiseren in zijn huidige opzet. Belangrijkste kritiek was de gebrekkige financiële onderbouwing. Het Rotterdamse college legde deze kritiek naast zich neer.

Het college vindt het gebouw een goede aanwinst voor de stad, maar de gemeenteraad heeft het laatste woord. Het is nog niet duidelijk of de meerderheid van de raad vóór de komst van het gebouw zal stemmen. Half juni volgt het politieke debat in de gemeenteraad. Het definitieve besluit valt voor of na de zomer.

Meer over het collectiegebouw:

-Bestemmingsplan Museumpark

-Animatie toont spectaculaire plannen Museum Boijmans

-'Boijmans-depot moet nieuwe Markthal worden'

-Tegenstanders depot vestigen hoop op gemeenteraad

Virtuele Maquette Collectiegebouw Rotterdam from 3dcapacity on Vimeo.

Deel dit artikel: