DIERENAMBULANCE

Drukke zomer voor dierenambulance door gedumpte huisdieren

Dit konijn werd gedumpt in een reismandje op de 's-gravenweg
Dit konijn werd gedumpt in een reismandje op de 's-gravenweg © Dierenambulance ZHZ
Een konijntje in een reismandje in de bosjes, kanariepietjes in een kooitje tussen het vuil en héél veel losgelaten konijnen in parken. De zomer is in volle gang en ook in onze regio is het dumpen van huisdieren weer 'als vanouds' begonnen. Bij Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zitten ze momenteel op zo'n 1600 ritten per maand. Dat zijn de gewone ritten en de gedumpte dieren. "In rustige maanden zitten we op 600. Dus het is meer dan een verdubbeling. Het is echt aanpoten voor de vrijwilligers."
Coördinator Iris van Zeijl van de Dierenambulance zit op haar knieën bij een stel loopeenden, dat zijn tamme eenden die steeds populairder zijn als huisdier. En die ook steeds vaker worden gedumpt. In de natuur maken de eenden geen schijn van kans om te overleven. "Het zijn huisdieren die enthousiast op alles en iedereen aflopen. Ze gaan gewoon dood in het wild."
"Op social media laten influencers de eenden zien als huisdier. Mensen willen ze dan ook, maar ze beseffen niet wat daar allemaal bij komt kijken." De kleine waggelende tamme eendjes blijken te groeien als kool en als je ze niet goed verzorgt stinken ze enorm.
Maar de voornaamste reden voor alle gedumpte huisdieren lijkt toch wel de vakantie te zijn. Het is altijd druk in de zomer, maar nu kwam de dump in één keer, zodra duidelijk was dat Nederland op vakantie kon. Er worden vooral veel konijnen gedumpt.
Bekijk hier de reportage waarin we meerijden met de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid
Drukte op de dierenambulance door gedumpte dieren
Knaagdierenopvang Knaagspoor in Ridderkerk komt veel konijnen in het bos tegen. 's Avonds gaan vrijwilligers regelmatig op pad om konijnen te vangen. "Al onze hokken zitten vol", verzucht Saskia Burgering. "Het is gewoon weer zoals vanouds. Mensen dumpen hun konijnen als ze op vakantie gaan. De hokken in de opvang worden steeds kleiner om zo alle konijnen op te vangen. " Maar Burgering houdt de moed erin. "Uiteindelijk doen we het allemaal om ze een betere toekomst te geven!"
Foto: ambulancemedewerker Sean kwam dit konijntje tegen in een reismandje op de 's-Gravenweg in Capelle aan den IJssel
In dit mandje zat het verlaten konijntje
In dit mandje zat het verlaten konijntje © Dierenambulance ZHZ

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl