Quarantaineterrein Rotterdam: geen corona, maar een oase aan rust

"Het is een oase van rust, bijna een fata morgana in de Rotterdamse haven", zegt Tie Schellekens, woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam over het Quarantaineterrein. In 1934 is het gebied opgeleverd als quarantaineterrein voor besmette zeelieden.

Tegenwoordig is de plek een vergeten groene parel midden in de Rotterdamse haven. Vanaf deze week maakt het terrein onderdeel uit van een fietsroute van Port Pavilion, het nieuwe informatiepunt over de Rotterdamse haven.

Voorbij de torenhoge stapels met containers, aan het einde van Rotterdam-Heijplaat, ligt een voor velen onbekend stukje Rotterdam. Het bord 'Quarantaine terrein' doet het gebied gevaarlijker klinken dan dat het is. Er zijn geen besmettelijke virussen, maar bomen en planten. "Als ik journalisten moet rondleiden in de Rotterdamse haven, ga ik altijd langs dit gebied. Niemand verwacht deze groene oase midden in de Rotterdamse haven", zegt Schellekens.

Ontstaan

Door de groei van de Rotterdamse haven eind jaren '20 was een quarantaine-inrichting nodig. Daar werden bemanningsleden van zeeschepen met moeilijk te behandelen tropische ziekten opgevangen. Het gebied bestond uit enkele huizen en barakken en werd omheind met groen prikkeldraad.

Later in de jaren '30 werden op het terrein joodse vluchtelingen uit Duitsland opgevangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Duitse Kriegsmarine het gebied in gebruik. Kort na de oorlog brak er in Spijkenisse een tyfusepidemie uit. Patiënten werden opgevangen op het quarantaineterrein op Heijplaat.

Tegenwoordig is het één van de weinige plekken in de Rotterdamse haven waar natuur te vinden is en huist er een kunstenaarscollectief. In 2024 loopt het contract met de huidige bewoners van Heijplaat af. Het terrein zal tegen die tijd een metamorfose krijgen. Er zal ruimte zijn voor horeca en hotel, maar mét behoud van historische elementen.

Meer over dit onderwerp:
HAVENBEDRIJF ROTTERDAM ROTTERDAM NIEUWS
Deel dit artikel: