Rouwstation bundelt rouwaanbod Rotterdam

Het Rouwstation is de centrale plek in Rotterdam waar alles wat met rouw en verlies te maken heeft samen komt. Het expertisecentrum huist in het pand van Humanitas aan de Pieter de Hooghweg. Daar bieden sinds donderdag vrijwilligers, stagiaires en professionele krachten advies, begeleiding en ondersteuning aan bezoekers.

Volgens de initiatiefnemers is de komst van een centrale plek als het Rouwstation nodig omdat er in Rotterdam veel organisaties en initiatieven zijn die zich bezighouden met rouwverwerking en verlies, maar het overzicht ontbreekt.

Aanbod versnipperd
Initiatiefnemers Willem Vermeijden en Annette Hartlief zien dat in de praktijk. "Het aanbod is erg versnipperd en er is best veel in Rotterdam en omstreken. Allerlei eigen praktijken en instellingen die ook hulpverlening doen op rouwgebied. Maar hulpverleners weten niet van elkaar dat ze bestaan of wat ze doen binnen een straal van enkele kilometers. Dat is apart."

Het Rouwstation heeft een overzicht van alle activiteiten op rouwgebied en onderhoudt daarvoor een sociale kaart van professionele organisaties die met rouw te maken hebben.

Rouwcafé
Annette Hartlief: "Het station is een metafoor voor een plek waar iedereen bij elkaar komt. We zijn er voor volwassenen, jongeren en kinderen, we organiseren gesprekken en geven voorlichting. Er zijn lezingen en interactieve workshops. En elke eerste donderdag van de maand houden we een Rouwcafé. Dat is een plek om je verlies te delen met lotgenoten."

Het Rouwstation is een samenwerkingsverband van CVU, Humanitas Rotterdam en Rouwgesprekken.nl.

Deel dit artikel: