BEROVING

Opnieuw mishandeling in Zeeland; 18-jarige Spijkenisser aangehouden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
Een jongen van 17 uit Dordrecht is mishandeld in het Zeeuwse Renesse. De politie laat weten dat er vijf verdachten zijn aangehouden. Onder hen is een 18-jarige jongen uit Spijkenisse. Sinds zaterdag zaten al drie jonge verdachten vast uit Vlaardingen en Schiedam vanwege 4 andere mishandelingen. Alwin Don van de politie Zeeland zegt teleurgesteld te zijn over het oplaaiende geweld: "Er is de laatste tijd veel geïnvesteerd om die geweldsexplosies te voorkomen. Het lijkt echt de goede kant op te gaan in Schouwen-Duiveland, en daarom is het zo jammer dat het weer opsteekt."
Het jongste incident was in nacht van zondag op maandag, rond 00:40 uur op de Hoogenboomlaan in Renesse. De tiener uit Dordrecht zat achterop een fiets en werd vanuit het niets van achteren aangevallen door een groep jongeren. Een vechtpartij volgde, waarbij over en weer klappen vielen. De groep van vijf belagers stapten vervolgens in een auto en reden weg.
De vijf konden even later in de buurt worden aangehouden. De groep in de leeftijd van 16 tot en met 21 jaar komt uit Spijkenisse, Kaatsheuvel, Zevenbergen en Zierikzee. De jongeren zitten vast en worden maandag verhoord. Het slachtoffer uit Dordrecht heeft aangifte gedaan. Hij is nagekeken door een arts. Het is niet bekend hoe het met hem is.

Aanhoudingen voor eerdere geweldsmisdrijven

Zaterdag werden ook al drie jongeren aangehouden, omdat ze zich hebben misdragen in de Zeeuwse vakantiedorpen. Ze worden verdacht van het plegen van meerdere mishandelingen en tenminste één beroving in Burgh-Haamstede, Renesse en Scharendijke. Het gaat om een 14-jarige en 18-jarige Schiedammer en een 17-jarige jongen uit Vlaardingen. Sommige slachtoffers moesten met onder meer botbreuken naar het ziekenhuis moesten.
Volgens de politie staat nog niet vast dat het incident van afgelopen nacht verband houdt met het geweld van vorige week. "Van afgelopen nacht lijken we alle betrokkenen te hebben", zegt Alwin Don maandagochtend tegen Rijnmond.

Geweld bij strandpaviljoen

Het eerste incident waarbij de verdachten betrokken zouden zijn, vond plaats op zaterdagmorgen 31 juli, in de omgeving van strandpaviljoen 'De Wijde Wereld' bij Scharendijke. Een nietsvermoedende 19-jarige man uit Scharendijke werd daar rond 02.30 uur uit het niets geslagen. Het slachtoffer werd zo hard geslagen dat hij naar de huisartsenpost moest om aan zijn verwondingen behandeld te worden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van mishandeling.
Op woensdagmorgen 4 augustus rond 01.30 uur was het weer raak bij het strandpaviljoen. Ditmaal werd een 19-jarige jongen uit Renesse belaagd door een groep van zeker zes jongens. Het slachtoffer werd daarbij meerdere keren geschopt en liep onder meer verwondingen op aan zijn hoofd. Ook van dit incident is aangifte gedaan.

Beroving

Rond datzelfde tijdstip werd aan de Rampweg in Renesse, wederom vlakbij het begin van de Brouwersdam, een 17-jarige Duitse jongen van zijn fiets geduwd door twee jongens. De jongen hoorde bij een groep Duitse toeristen, en was kort van zijn fiets gestapt toen het tweetal hem aanviel. Het slachtoffer vreesde dat de daders een mes bij zich hadden en is gevlucht. De daders gingen er op zijn fiets vandoor. De politie vermoedt dat het duo ook betrokken is geweest bij de andere incidenten.

Zware mishandeling op camping

Het dieptepunt vond plaats op vrijdagmorgen 6 augustus, vertelt Alwin Don. Rond 00.45 uur werden twee 21-jarige Zeeuwen op een camping aan de Maireweg in Burgh-Haamstede in elkaar geslagen. De twee werden zo zwaar toegetakeld dat ze diverse botbreuken in hun gezicht opliepen en met een ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Direct na de mishandeling werden de inzittenden van een auto die de camping verliet gecontroleerd. "Op dat moment hadden we nog te weinig bewijs om de inzittenden te kunnen aanhouden", legt Alwin Don uit. De politie had wel hun gegevens genoteerd. "Gaandeweg zaterdag bleek dat zij echt wel verdacht waren van die ernstige mishandelingen. We hadden al naar buiten gebracht dat vermoedelijk al die vier incidenten van vorige week met elkaar te maken hadden. Toen hebben we zaterdag doorgepakt."
De drie tieners uit Schiedam en Vlaardingen worden naar verwachting maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hen wordt vooralsnog zware mishandeling ten laste gelegd. De politie sluit overigens niet uit dat er nog meer geweldsincidenten hebben plaatsgevonden, maar dat deze nog niet zijn gemeld door de slachtoffers. Ook verwacht ze dat mogelijk meer jongeren worden aangehouden voor de reeks incidenten tussen zaterdag 31 juli en vrijdag 6 augustus. "Slachtoffers hebben verklaard dat er meer jongeren bij betrokken waren."