Essalam Moskee juicht onderzoek door AIVD toe

De Tweede Kamer wil dat inlichtingendienst AIVD onderzoek gaat doen naar geldstromen vanuit de kringen van salafisten naar Nederlandse moskeeën. Onder meer de Rotterdamse Essalam-moskee zou volgens de ChristenUnie geld ontvangen uit het buitenland.

Tweede Kamerlid Gert Jan Segers van de ChristenUnie bestempelde de Essalem-moskee als salafistische moskee die geld ontvangt uit het buitenland en onderzocht moet worden.

De adjunct-directeur van de Essalam-moskee, Jacob van der Blom, juicht zo'n onderzoek door de AIVD toe. “Sterker nog, ik hoop dat ze allang onderzoek hebben gedaan. Ik verwacht ook absoluut niet dat de AIVD ooit kan aantonen dat de Essalam-moskee fout bezig is.”

Van der Blom begrijpt niet dat zijn moskee salafistisch wordt genoemd. “Iedereen die een beetje kennis heeft van de Islam in Nederland, weet dat wij absoluut niet salafistisch zijn.” Hij beaamt dat de moskee vanuit Dubai wordt gefinancierd. “Wij zijn daar altijd transparant in geweest en vinden het ook geen probleem dat het geld daar vandaan komt.”

YouTube
Volgens Van der Blom is iedereen welkom bij de moskee. “De vrijdaggebeden zijn in het Nederlands, dus voor iedereen te volgen. Sterker nog, wij plaatsen de preken nadien altijd op Youtube.”

Ook wordt het beleid volgens de adjunct-directeur niet vanuit het Midden-Oosten bepaald. “Wij hebben alle vrijheid om te doen wat we zelf willen. Wij kennen Nederland en weten wat belangrijk is. Wel moeten we ver van radicalisme blijven, maar dat is logisch.”

Deel dit artikel: