Rotterdams bedrijf wil fabriek voor duurzame brandstof bouwen

Het Rotterdamse bedrijf Holland Innovation Team wil in Nederland een fabriek bouwen voor duurzame biobrandstof. Het gaat om de brandstof bio-lng, een vloeibaar gas dat mogelijk diesel in de toekomst kan vervangen.

Het bio-lng wordt geproduceerd uit biogas dat ontstaat bij vergisting van organisch afval. Na reiniging en koeling tot -160 graden wordt het biogas vloeibaar.

De biobrandstof is geschikt voor vrachtwagens en schepen. Op dit moment zijn alleen soortgelijke fabrieken te vinden in Engeland, Zweden en de Verenigde Staten.

Holland Innovation Team is in onderhandeling met verschillende partners om de benodigde 80 miljoen euro voor de fabriek bijeen te krijgen.

Het Havenbedrijf in Groningen heeft al ruimte vrijgemaakt in Delfzijl, waar de fabriek gebouwd kan worden. Totdat de fabriek er staat zal Holland Innovation Team bio-lng uit Engeland importeren.

Onafhankelijke adviesbureaus op het gebied van duurzaam transport en ook de truckbouwers Volvo en Iveco zijn enthousiast over de plannen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat bereid op dit moment een subsidieregeling voor om transportbedrijven te stimuleren over te stappen op biobrandstof. Volgens Holland Innovation Team is het bio-lng schoner, goedkoper en stiller dan diesel.

Kijk hier naar de reportage die verslaggever Justus Cooiman maakte in Engeland:

Deel dit artikel: