Dordtse Hof van Nederland straks ook in Madurodam

In Madurodam komt nog deze zomer een attractie die geïnspireerd is op het museum Het Hof van Nederland in Dordrecht, dat op Koningsdag werd geopend door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Volgens Madurodam moet het een ‘multi-zintuigelijke ervaring van circa vier minuten’ worden. Zo wordt de Statenzaal in het Hof nagebouwd. Er komt dus geen miniatuur van het Hof in Madurodam.

“Het verhaal achter Het Hof van Nederland neemt je mee naar een spannend moment in de vaderlandse historie, dat je meebeleeft op een eigentijdse manier die al je zintuigen prikkelt”, vertelt directeur Joris van Dijk van Madurodam.

Eerste attractie
“Bezoekers nemen aan een grote tafel de plaats in van de deelnemers aan de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 en ervaren de spanning van dat belangrijke moment in de Nederlandse geschiedenis. Het is de eerste attractie waar bezoekers naar toe worden geleid bij binnenkomst, dus voor de bezoeker begint Madurodam waar Nederland begon.''

De Eerste Vrije Statenvergadering vond plaats van 19 juli tot en met 23 juli 1572 in de Statenzaal van het Augustijnenklooster van Dordrecht. De vergadering werd in opdracht van stadhouder Prins Willem van Oranje samengeroepen. In het geheim werden de 12 steden van Holland bij elkaar geroepen. Zo begon de opstand tegen de Spanjaarden en ontstond de basis voor de republiek, waaruit later Nederland geboren werd. Bezoekers worden meegenomen naar dit bepalende moment in de historie.

Dordrecht blij
Directeur Peter Schoon van Het Hof van Nederland is verheugd met de opening in Madurodam: ''Het is voor ons een hele eer en we zijn blij dat dit belangrijke historische verhaal aan een breed publiek wordt verteld.''

De attractie is tot stand gekomen in samenwerking met het Hof van Nederland, Dordrecht Marketing en de gemeente Dordrecht. Het Hof van Nederland is een interactief museum dat belangrijke ijkpunten toont van de vaderlandse geschiedenis.

Deel dit artikel: