Oudenhoorn woedend over beslissing Nissewaard

Inwoners van het dorp Oudenhoorn op Voorne-Putten doen een dringend beroep op partij ONS in Nissewaard, om het toch mogelijk te maken dat het dorp bij Hellevoetsluis wordt gevoegd. Vorige week maakte de gemeente nog bekend dat het dorpje bij Nissewaard blijft horen. ONS lijkt hier geen gehoor aan te geven.

Eind vorig jaar gaf een overgrote meerderheid van de inwoners van Oudenhoorn aan bij Hellevoetsluis te willen horen. Maar de gemeente is op die belofte teruggekomen, tot ergernis van de mensen in Oudenhoorn.

Belofte
“We waren er helemaal verbaasd over, want van alle kanten en politieke partijen is ons eigenlijk beloofd dat het allemaal goed zou komen”, vertelt voorzitter Leen Keijzerwaard van Stichting Hoornse Hoofden. “De verbazing is meer omgeslagen in woede als je er een nachtje over slaapt. Onbegrijpelijk.”

Eerder gaf 93% van de inwoners van Oudenhoorn aan liever bij Hellevoetsluis te horen. Keijzerwaard: “Dat was voor de politiek ook duidelijk. De vraag was niet of het zou gebeuren, maar hoe ze het zouden doen."

Gezocht
Volgens de gemeente Nissewaard scheelt het zo'n 2 miljoen euro aan inkomsten als Oudenhoorn overstapt naar Hellevoetsluis. Keijzerwaard is hier verbaasd over: “Sinds 1 januari 2015 horen we bij Nissewaard en nu zouden ze al niet meer zonder de inkomsten van Oudenhoorn kunnen. Wij vinden dat er gezocht is naar argumenten om het toch niet te doen.”

De Stichting Hoornse Hoofden zegt de politieke partijen te herinneren aan de gemaakte afspraken: “We rekenen er op dat die niet met zo’n verhaal aankomen als er nu ligt.”

ONS: niet uit te leggen
De grootste partij in Nissewaard lijkt geen gehoor te geven aan de oproep van de inwoners van Oudenhoorn. De partij laat weten dat de grenscorreectie de gemeente 1,6 miljoen euro per jaar kost. "Dat is niet te verkopen aan de andere 85-duizend inwoners van de gemeente", vindt ONS.

LEF achter Oudenhoorn
De partij LEF Nissewaard heeft inmiddels laten weten achter de mensen in Oudenhoorn te staan: “Het hebben van een slechte financiële situatie, waar de coalitiepartijen overigens zelf mede schuld aan dragen, kan nooit een excuus zijn om Oudenhoorn te duperen”, aldus fractievoorzitter Mia Sliwinski van LEF Nissewaard.

“Toch hadden we niets anders verwacht. Al kort na de verkiezingen krabbelden een aantal partijen terug op hun toezeggingen. Het is geen wonder dat steeds meer inwoners niet gaan stemmen. Het vertrouwen in de politiek wordt op deze manier niet groter.”

Deel dit artikel: