'Extremisten zijn niet te paaien met banen'

De aanpak van radicalisering is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid. Dat vindt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het moet veel meer komen uit religieuze instellingen en families, vindt hij.

De burgemeester bezocht vorige week een conferentie in Oslo over de aanpak van extremisme. Daar bleken zijn ideeën te botsen met die van andere sprekers, die vooral inzetten op zaken als racismebestrijding en het creëren van werkgelegenheid.

Volgens Aboutaleb kunnen extremisten helemaal niet gepaaid worden met werk. ''Ik zie niet de link tussen het beschikbaar stellen van een baan en iemand die een ideologie in zijn hoofd heeft en denkt dat anderen minderwaardig zijn en moeten worden uitgeschakeld met geweld.''

Families

''Iedereen heeft het op dat soort conferenties over de 'de overheid moet zus, de overheid moet dat'', zegt Aboutaleb. Hij is juist van mening dat vanuit de maatschappij meer gedaan kan worden om radicalisering terug te dringen.

Ook moskeeën kunnen volgens de burgemeester een rol spelen. Zij moeten zorgen dat imams Nederlands spreken. ''Vanzelfsprekend moet een moskeegemeenschap ervoor zorgen dat hun imam Nederlands spreekt'', vindt hij.

Volgens Aboutaleb is het onzin om te stellen dat de overheid imams een taalcursus moet aanbieden, terwijl de islamitische gemeenschap het vaak zelf makkelijk kan betalen. ''Ze zijn soms in staat een moskee van een miljoen of twee ergens neer te zetten.''

Import
Het zou zelfs het beste zijn als de geestelijken gewoon uit Nederland komen, vindt Aboutaleb. ''Je kunt als imam de geestelijke noden het beste bedienen als je weet wat in een samenleving omgaat'', vindt hij.

Aboutaleb: ''Eigenlijk zou de islamitische gemeenschap vooral zo veel mogelijk imams in Nederland moeten rekruteren. En als ze niet beschikbaar zijn, ze snel gaan opleiden. Want het importeren brengt ons niet echt verder.''

Deel dit artikel: