nieuws

Minister vertrouwt islamitische rector niet meer

ROTTERDAM - Minister Bussemaker (Onderwijs) vindt dat de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) moet opstappen. Omdat ze niet bevoegd is om hem zelf te ontslaan, vraagt ze de Raad van Toezicht om hem de laan uit te sturen.
'Ik heb de Raad van Toezicht op zeer korte termijn ontboden om tekst en uitleg te geven. Ik zal hen tevens aangeven dat mijn vertrouwen in de rector weg is. Ik zal hen vragen stappen te ondernemen', verklaart de minister in een schriftelijke reactie aan RTV Rijnmond.
De aanleiding voor de scherpe reactie van de minister zijn de uitlatingen van Rector Ahmet Akgündüz op internet. Afgelopen zondag konden Turkse Nederlanders stemmen voor de parlementsverkiezingen in Turkije. Akgündüz deed een oproep om niet op de linkse pro-Koerdische partij HDP te stemmen. Hij noemde het de partij van ‘homo’s en Armeniërs’.
De rector deed de oproep op zijn Facebookpagina. Volgens hem zou een stem op de HDP een stem zijn op de vijanden van Turkije, zoals Amerika en Europa. Het bericht werd ‘geliked’ door bijna 9.000 mensen en ruim 3.000 keer gedeeld.

Domme moslims

Begin vorige week stuurde Akgündüz al een bericht de wereld in waarin hij meldde dat mensen die niet op de AK-Partij van de huidige president Erdogan stemmen ‘klaagbakken en domme moslims’ zijn.
In het bericht schreef hij verder dat stemmen op een andere partij betekent dat er wordt samengewerkt met de PKK, Armenië, Israël, Hezbollah, Duitsland, Engeland, Europa, Amerika en media zoals de New York Times, Washington Post en The Guardian.

Geen gewone verkiezingen

De verkiezingen van zondag zouden volgens de rector geen gewone verkiezingen zijn, omdat bepaalde krachten de verkiezingen gebruiken om de stabiliteit, ontwikkeling en harmonie in Turkije kapot te maken. Er zou zelfs sprake zijn van een keuze tussen goed en kwaad. Tijdens de verkiezingen verloor de AK-Partij van Erdogan overigens de absolute meerderheid.

Eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de Islamitische Universiteit in Rotterdam en de rector in het bijzonder in opspraak komt. In 2013 deden alevieten aangifte tegen Akgündüz vanwege zijn uitspraken dat een moslim niets mag eten dat door een aleviet is bereid.
Daarnaast noemde hij de mensen die in de zomer van dat jaar demonstreerden in Turkije 'goddelozen en vijanden van de religie en het vaderland'.

Verscherpt toezicht

Door de antiwesterse uitspraken van de rector staat de IUR inmiddels onder verscherpt toezicht van de Onderwijsinspectie. Dit gebeurde nadat er in de Tweede Kamer vragen over de uitspraken waren gesteld.
Verder was er de kwestie van twee studentes die van de opleiding werden gestuurd nadat ze een klacht over seksuele intimidatie hadden ingediend tegen een bestuurslid. De rechter verplichtte de IUR de studentes weer toe te laten.
De PVV vroeg minister Bussemaker al eerder om de 200 studenten tellende IUR te sluiten, maar volgens de minister kan dat niet: "Mijn juridische mogelijkheden om in te grijpen zijn beperkt daar het gaat om een niet-bekostigde instellingen"