Brieven van oud-brugklassers na 15 jaar geopend

Oud-scholieren van het vmbo Slinge in Rotterdam openden vrijdag brieven die zij vijftien jaar geleden hadden geschreven. Zij schreven deze brieven toen in de brugklas over hun dagelijks leven.

Geschiedenisdocent Daan de Leeuw is initiatiefnemer van dit project. Hij startte eind vorige eeuw met het laten schrijven van de brieven: “De brief is een bron voor de toekomst. Als docent wil ik ook bereiken dat kinderen zichzelf meer in historisch perspectief zouden zien. Als twaalf- of dertienjarige ben je daar niet mee bezig. Op deze manier ga je er wel over nadenken”

Een tiental leerlingen was aanwezig bij het openen van de brieven. De meeste leerlingen wisten niet meer wat zij vijftien jaar geleden hadden opgeschreven.

Na het openen van de enveloppen reageerden de oud-scholieren verrast: “Het is leuk om te lezen dat je nog jong en onbezonnen was'', zegt oud-leerling Brenda van den Boom.

Damaris Duarte leest voor dat ze was opgestaan, de orthodontist had bezocht en naar school was gegaan: “Dit is leuk om allemaal terug te lezen, maar het is wel erg saai. Er was zo te lezen niet zoveel gaande in mijn leven”, lacht Duarte.

Het Stadsarchief Rotterdam heeft na het openen de poststukken in het bezit gekregen. Hiermee zijn de brieven een onderdeel van de stadsgeschiedenis geworden.

Deel dit artikel: