nieuws

Inspectie grijpt niet in bij Hoeve Jedidja

Hoeve_Jedidja
Hoeve_Jedidja
ROTTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert enkele misstanden bij het evangelisch zorgcentrum Hoeve Jedidja in Meerkerk, maar grijpt niet in. Volgens de Inspectie heeft zij geen taak of is zij onbevoegd.

De Hoeve raakte in november van het vorig jaar
. Twee vrouwelijke ex-cliënten deden aangifte tegen de evangelisch leider wegens seksueel misbruik. Verder zou sprake zijn van fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB’s).
In Hoeve Jedidja verblijven cliënten met psychiatrische problemen. In gesprekken met ex-bewoners kwamen de volgende problemen naar boven, schrijft de Inspectie: de hulpverleners zijn niet gediplomeerd, er was geen dagprogramma voor de cliënten, er werd aan duiveluitdrijving gedaan en hulpverleners waren onder invloed van alcohol als zij dienst hadden.

Seksueel misbruik
De inspectie zegt over het seksueel misbruik dat evangelisch leider Aaldert van E. geen officieel geregistreerde hulpverlener is (volgens de zogeheten Wet Big, Wet Beroepen in de Gezondheidszorg). De Inspectie staat daardoor machteloos. “Er is geen mogelijkheid om hem op basis van het tuchtrecht een verwijt te maken en dit ter toetsing aan een tuchtcollege voor te leggen.” De Inspectie wijst er verder op dat de aangifte wegens seksueel misbruik door de zedenpolitie wordt onderzocht.
De melding van PGB-fraude zou volgens de Inspectie in één geval zeker kunnen kloppen: “Er is waarschijnlijk minder zorg ontvangen dan er door Hoeve Jedidja is gefactureerd.” Maar ook in dit geval doet de Inspectie niets. De zorg die in de Hoeve wordt geboden, valt sinds 1 januari 2015 niet meer onder het toezicht van de Inspectie, maar onder de gemeente Dordrecht. De Inspectie adviseert daarom aan de melder van de PGB-fraude om contact op te nemen met de toezichtambtenaar in Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl