Rotterdam minder kwijt aan depotgebouw Boijmans

De komst van het collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen lijkt een stapje dichterbij gekomen. Stichting De Verre Bergen wil de financiering van het omstreden gebouw mogelijk overnemen. Daarmee wordt het financiële risico voor de gemeente Rotterdam weggenomen.

De kosten voor het depotgebouw in het Museumpark zijn zo'n 50 miljoen euro. Vijftien miljoen daarvan zou worden betaald door De Verre Bergen; de rest zou een lening worden van de gemeente aan Boijmans van Beuningen.

Vijf miljoen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Adriaan Visser maandag dat de stichting bereid is vijf miljoen extra te betalen. Daarnaast is het ook een mogelijkheid dat de financiering helemaal wordt overgenomen door de stichting.

Museum Boijmans bezit ongeveer 145.000 museumstukken die van de gemeente zijn. De objecten liggen in meerdere depots opgeslagen. Maar die zijn volgens Boijmans overvol, onveilig en gedateerd.

Het museum wil daarom een nieuw collectiedepot bouwen waarin alle stukken kunnen worden ondergebracht. Het is de bedoeling dat het publiek vanaf 2017 een deel van het depot in het Museumpark kan bezoeken en dat particuliere kunstverzamelaars ook hun collectie er kunnen stallen.

Twijfels

Over de bouw van het spiegelende gebouw zijn veel twijfels. Omliggende musea zijn tegen en ook het Erasmus MC heeft bezwaren tegen het gebouw in het Museumpark in Rotterdam. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur heeft tot twee keer toe een negatief advies uitgebracht vanwege de financiële onderbouwing.

Als het collectiegebouw inderdaad een 'private financieringsvorm' krijgt, is voor coaltiepartij Leefbaar Rotterdam een belangrijke hobbel weggenomen, erkent fractievoorzitter Anton Molenaar.

Ook Leo Bruijn van de Partij van de Arbeid vindt het goed nieuws als het financiële risico voor de gemeente kleiner wordt. De twee partijen kunnen zorgen voor een meerderheid in de gemeenteraad.

Toch zijn er nog veel twijfels benadrukt Molenaar: "Het is nooit echt een project van Leefbaar Rotterdam geweest." Molenaar zegt de aangepaste plannen opnieuw te willen bespreken met z'n fractie.

Woensdag praat de gemeenteraad over het originele plan. Het mogelijk nieuwe plan van de stichting de Verre Bergen wordt pas na de zomer gepresenteerd.

Deel dit artikel: