Klaaswaler Leo van der Ster fietst Tour de France...thuis

De Tour de France fietsen, maar dan gewoon in je woonkamer. Leo van der Ster uit Klaaswaal gaat het binnenkort doen, maar wel voor het goede doel.

Voor het rijden van de tour gebruikt hij een zogeheten Tacx. Daarbij wordt de eigen racefiets op een rollenbank gezet. Een computerprogramma met allerlei routes stuurt dan een vliegwiel aan dat weer voor weerstand zorgt. Zo lijkt het net alsof een berg op wordt gefietst. Op een tablet of op een tv kan dan het uitzicht worden bekeken dat weer van Google Streetview wordt gehaald.

"De fabrikant van Tacx heeft verschillende routes opgenomen", vertelt Van der Ster. "Het lijkt dan net of je in het peloton zit. Zo zie je mensen applaudisseren als je langs komt. Dat maakt het een stuk leuker om de uren weg te trappen."

Meerijden
Van der Ster, in het dagelijks leven docent bij InHolland in Rotterdam, wil drie weken lang in zijn huiskamer tijdens de echte tour ‘meerijden’ met op de televisie het verslag van de echte Tour de France om het maar zo echt mogelijk te maken. Groot voordeel van thuis de tour rijden, is dat hij verschoond blijft van lekke banden en gruwelijke valpartijen.

Trainen heeft Van der Ster de afgelopen tijd op zijn zolderkamer gedaan. Tijdens een training van 161 kilometer sloeg hij in ruim vijf uur dertien bidonnetjes met water achterover. De hele tour fietsen wordt wel een flinke opgave, zeven uur per dag.

Van der Ster hoopt de tour helemaal uit te fietsen. "Ik fiets al elf jaar en heb een redelijke basisconditie ondanks mijn fulltime baan. De eerste week ga ik zeker redden, de tweede wordt een ander verhaal en de derde week zullen we zien of ik het ga redden."

Goede doel
Terwijl de echte tourrenners flinke bedragen opstrijken, gaat het Van der Ster om een goed doel, namelijk het Wereld Natuur Fonds. "Ik rij veel buiten en dan is het goed als je wat voor de natuur terug kan doen."

Hij hoopt daarom flink gesponsord te worden. Hij denkt zelf aan een euro per kilometer. Als Van der Ster de tour helemaal uitrijdt, levert dat de natuurclub 3344 euro op. Meer informatie over de actie staat op zijn eigen blog.

Deel dit artikel: