Plan voor Dutch Windwheel in Rotterdam

In Rotterdam zijn de plannen voor een nieuwe mega-windmolen op de Maas gepresenteerd. De 174 meter hoge Dutch Windwheel moet een spectaculaire attractie worden met anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

De initiatiefnemers van de Dutch Windwheel hebben grote plannen. "Het moet dé trekker van wereldhavenstad Rotterdam worden", zegt Lennart Graaff. "Een nieuw icoon voor de stad, dat de skyline nog spectaculairder maakt."

De mega-windmolen bestaat uit twee driedimensionale ringen die boven het water worden geplaatst, waardoor het lijkt of ze zweven. De eerste ring is een 'reuzencoaster', waarop 40 cabines draaien op rails.

Bezoekers kunnen daarin genieten van het uitzicht op de stad en de havens. De tweede ring fungeert als een innovatieve windmolen. Hierin komt ook een panoramarestaurant met daaronder een exclusief hotel en verschillende appartementen.

"We willen met dit project een nieuwe vorm van energievoorziening op de kaart zetten", zegt Lennart Graaff. "Het is namelijk een 'windmolen’ zonder bewegende onderdelen. De binnenste ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen.

In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes genereert energie. Een techniek die door de TU Delft is ontworpen en die naar verwachting kan concurreren met traditionele windmolens."

De initiatiefnemers hopen anderhalf miljoen bezoekers per jaar te trekken. "Er kunnen 20.000 bezoekers per dag in de reuzencoaster. Zo krijgt Rotterdam en omgeving een flinke toeristische impuls."

Las Vegas, Macao, Shanghai, New York en San Francisco wilden het Windwheel ook hebben. Maar als er genoeg geld wordt gevonden, krijgt Rotterdam de primeur. Met partijen als NBTC Holland Marketing, het Ministerie van EZ, de gemeente Rotterdam , een architectenbureau en projectontwikkelaars en energiebedrijven wordt gesproken over samenwerking.


Beelden: Windwheel Corporation

Deel dit artikel: