Rotterdam betaalt geen cent aan restauratie Het Ding

De gemeente Rotterdam wil niet meebetalen aan het opknappen van de metershoge sculptuur voor de deur van De Bijenkorf. Het beeld van Naum Gabo zit onder de roestplekken en er wordt al jaren gebakkeleid over een restauratie. Die kost maar liefst 7 ton.

De eigenaren zijn verantwoordelijk, maar willen niet alleen voor de restauratie opdraaien. "Wij vinden het een bijzonder kunstwerk en willen ook dat het wordt opgeknapt. Het moet wel goed gebeuren en een bijdrage vanuit Rotterdam zou een beslissing hierover vergemakkelijken. Tot op heden is dit zonder positief resultaat", aldus een van de eigenaren IEF Capital en Bouwfonds.

Klaaglied
Iedere vrijdagavond wordt er bij het beeld een klaaglied opgevoerd als zachte guerrilla. "Het is een prachtige sculptuur met veel beschadigingen", zegt Dees Linders van Sculpture International Rotterdam. "De erosie is gigantisch. Iedere vrijdag zingen er muzikanten zolang het beeld niet opgeknapt wordt. Ze komen voor een lof en klaagzang voor de Gabo."

Het Ding van de wereldberoemde kunstenaar Naum Gabo staat er sinds de nieuwbouw van de Bijenkorf in 1957. Het is een blikvanger, alleen in verpauperde staat. "Het is onbegrijpelijk dat het er vijftien jaar al slecht uitziet en het er eigenlijk met de week slechter uit gaat zien."

Verantwoordelijk
Het prijskaartje van de restauratie is zo'n 700.000 euro. De investeerders IEF Capital en Bouwfonds zijn sinds 2006 eigenaar van het pand van De Bijenkorf en hebben het beeld er bij gekregen. Zij zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor een restauratie van Het Ding.

"Het is een prachtig beeld en het is een slechte staat. Sterker nog: er moet echt wat gaan gebeuren", zegt de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser van Kunst en Financiën.

Bijdrage Rotterdam
Heel veel Rotterdammers zijn het eens met de wethouder. Alleen de vraag is of de gemeente Rotterdam een financiële bijdrage wil leveren.

Wethouder Visser: "Als je verantwoordelijk bent voor het pand, dan ben je ook verantwoordelijk voor dit kunstwerk. Dus ik ga er van uit dat ze dit zelf binnenkort gaan beetpakken. Natuurlijk zijn wij wel bereid om met Rotterdamse bedrijven zoals Hollandia Kloos een helpende hand te bieden."

Aanbesteding
De gemeente wil dus geen cent bijdragen maar het aanbod van de Rotterdamse staalbouwer die het in de jaren '50 heeft gebouwd, biedt perspectief. Maar nog geen oplossing. De moeilijkheid is dat opdrachten boven de half miljoen euro moeten worden aanbesteed.

Tot er een oplossing is, wordt iedere vrijdag tussen 17.30 uur en 18.00 uur het beeld met een klaaglied bezongen. Dees Linders: "Het is nog steeds een prachtig beeld. Dus ik hoop dat alle muzikanten die hier iedere vrijdag staan, een steentje bijdragen. In ieder geval gaan er steeds meer mensen omhoog kijken."

Deel dit artikel: