Brandweer krijgt reddingsteam voor cruiseschepen

Nederland krijgt de beschikking over een speciaal brandweerteam dat in actie komt bij brand aan boord van een cruise- of ferryschip op de Noordzee.

Het gaat om een ploeg van vijftien personen die constant beschikbaar is. Ze kunnen met helikopters aan boord van een schip met brand worden gebracht. Zo kunnen ze dan de bemanning helpen die zelf ook is opgeleid om branden te bestrijden.

Het team is in het leven geroepen, omdat er steeds meer en grotere ferry- en cruiseschepen naar de havens van Rotterdam en Amsterdam komen. Als er snel kan worden ingegrepen bij een brand, kan een evacuatie van passagiers op zee worden voorkomen.

Het team wordt vanaf juli op twee plekken gestationeerd: in het centrum van Rotterdam en vlakbij zee op de Maasvlakte. Er wordt in het team samengewerkt door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, het Havenbedrijf Rotterdam, de Kustwacht en Rijkswaterstaat.

Afspraken VRR, GB, Hbr, kustwacht, marine en RWS feestelijk bevestigd. Specialisme scheepsbrandbestrijding uitgebreid pic.twitter.com/tXP8J5VAZx

— Arjen Littooij (@ArjenLittooij) 23 juni 2015

Deel dit artikel: