'Mentaliteitsprobleem bij Rotterdamse werklozen'

Hoogtevrees, schouder uit de kom, verhuizing van een broer: Rotterdamse werklozen hebben genoeg excuses om vooral niet te hoeven werken. Dat zegt ondernemer Johan Paaimans. Hij is sinds 2013 betrokken bij een werkgelegenheidsproject bij de Maassilo.

Anderhalf jaar bundelden diverse Rotterdamse ondernemers en de gemeente de krachten om de honderd jaar oude elevatoren van de Maassilo op te knappen. Belangrijk onderdeel van het project is om langdurig werklozen en Rotterdammers in de bijstand een leer-werk traject aan te bieden, mét baangarantie.

"Ik moet eerlijk zeggen. Het gaat niet goed", zegt Johan Paaimans. Zo'n veertig geselecteerde mensen zijn langsgeweest. Tot nu toe hebben er slechts vier een vaste baan gekregen. Het doel van het project was om wel honderd mensen weer aan het werk te krijgen.

"We hebben er teveel die gewoon niet willen. Afgelopen week nog zouden er vier beginnen. Eentje had de schouder uit de kom, de tweede had hoogtevrees en de andere twee heb ik nooit gezien."

Pastors
De kritiek van Paaimans sluit aan bij het verhaal van Marco Pastors, directeur van het Nationaal Prorgramma Rotterdam-Zuid. Hij zei donderdag bij RTV Rijnmond dat werklozen soms te weinig doen om aan het werk te komen. Op dit moment hebben zo'n 39.000 Rotterdammers een bijstandsuitkering.

"Nog een voorbeeld", vervolgt Paaimans. "Een man die hier werkte zei na een week dat ie z'n broer moest helpen verhuizen. Ik heb hem een week lang gebeld, maar nooit meer gezien."

Paaimans concludeert dat er een mentaliteitsprobleem is: "Ik ervaar dat mensen van de dag de nacht gemaakt hebben en in de nacht leven. Ze komen een paar dagen en ze komen nooit meer opdagen of ze zijn ziek, zwak en misselijk."

Pamperen
De oplossing volgens Paaimans is de uitkering verlagen: "Ik denk dat er gewoon teveel gepamperd wordt. Het model is niet goed, daar gaat het fout. Geef ze de druk maar mee dat ze ervoor moeten werken. Het kan toch niet zo zijn dat in deze stad 40.000 werklozen wat geboden wordt, en dat ze niet willen. Dat kan toch niet!"

Deel dit artikel: