Vwo-diploma en toch weinig kansen voor Márcia

Begonnen op de mavo en door heel hard studeren gelijk doorstromen naar het vwo in Dordrecht. Dan liggen alle wegen voor je open, zou je zeggen. Niet voor Márcia Ventura Tiago.

De ouders van Márcia kwamen 14 jaar geleden uit Angola. Ze werden ondergebracht in het asielzoekerscentrum in 's-Gravendeel. Marcia bleek bovengemiddeld slim te zijn en kwam al snel in het vwo terecht.

Een paar jaar geleden sloot het asielzoekerscentrum en moest de familie verhuizen naar Venlo. Omdat daar geen geschikte school voor Márcia te vinden was, besloot een medewerkster van het Dalton Lyceum in Dordrecht haar in huis te nemen. De laatste twee jaar was Marcia doordeweeks bij haar gastgezin en in de weekenden bij haar familie in Venlo.

Vrijdagavond nam Márcia haar vwo-diploma in ontvangst. En daar stoppen de toekomstplannen van het meisje voorlopig. Ze wilde in september rechten gaan studeren, maar omdat haar identiteitsbewijs onlangs is afgenomen, kan ze zich niet meer inschrijven.

Voor het Kinderpardon komt Márcia niet in aanmerking, ook al is zij ruimschoots langer dan vijf jaar in Nederland. Als ook een hoger beroep tegen de uitzetting op niets uitloopt, moet ze samen met haar familie terug naar Angola.

Deel dit artikel: