Minister: verbreding Breeddiep eind 2016 klaar

De verbreding van het Breeddiep moet eind 2016 klaar zijn. Na het broedseizoen in het komende voorjaar wordt met de werkzaamheden begonnen, meldt minister Schultz van Infrastructuur woensdag.

Samen met het Havenbedrijf Rotterdam gaat Schultz het kanaal vier keer zo breed maken.

Daardoor kunnen er meer binnenvaartschepen tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg varen. Ook is de stroming dan minder woelig.

Het Breeddiep werd in 1969 aangelegd. Door de hevige stroming en slecht zicht kan er nu alleen maar een richting op worden gevaren. De Verkeerscentrale in Hoek van Holland moet soms flink bijspringen om de kapiteins door het nauwe kanaal van 75 meter breed te loodsen.

Achterland
Jaarlijks maken nu al zo’n 50.000 schepen gebruik van de vaarroute. Het gaat vooral om binnenvaartschepen. Schultz wil dat er door de verbreding een nog betere verbinding met het achterland ontstaat om het wegverkeer te ontlasten.

“Goede achterlandverbindingen zijn essentieel voor de Nederlandse economie. Verbreding van het Breeddiep maakt de binnenvaart veiliger en vergroot de capaciteit van het achterlandnetwerk”, aldus Schultz.

Megaklus
De verbreding kost het Rijk en het Havenbedrijf Rotterdam 16 miljoen euro. In het najaar wordt bekend wie de werkzaamheden gaat uitvoeren.

foto: Leo van der Stek

Deel dit artikel: