Leon fietst Tour in eigen huiskamer

Het is een jongensdroom voor de 38-jarige Leon van der Ster uit Klaaswaal: het rijden van de Tour de France. Maar omdat een doorbraak in de wielerwereld uitbleef gaat hij hem dit jaar rijden... in zijn eigen woonkamer. Zonder dus ook maar een meter vooruit te komen.

De fiets van Van der Ster is aangesloten op een rolbanksysteem dat erop let op de route berg op of af loopt. Op het scherm ziet hij via google waar hij is. Om tegelijk met de profs aan te komen start hij steeds twee uurtjes eerder dan het peloton.

Verder heeft Leon alles wat hij nodig heeft. "Veel drinken natuurlijk, gedroogd fruit, een masseuse en natuurlijk veel steun van mijn familie!"

Goede doel
3 weken lang, 21 etappes zal hij op zijn fiets zitten. Voor het goede doel. Hij is vastberaden Parijs te halen. "Zo komt mijn jongensdroom toch uit. En ik doe het voor het WNF, dus voor de natuur. Dat is wel een extra stok achter de deur."

Dit alles betekent wel dat hij de doorkomst van de renners in onze regio niet van dichtbij zal zien. "Nee helaas. Mijn vrienden gaan wel, maar ik zal het moeten doen met de beelden op tv. En bij de tourstart in Rotterdam in 2010 kon ik er ook al niet bij zijn! Zonde!"

Bij de amateurs wist Van der Ster het te schoppen tot de elite. Hij heeft al flink wat kilometers in de benen. Toch vraagt hij zich regelmatig af waar hij nu aan begint. "Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. En Rotterdam is mijn stad en daar zeggen ze altijd ‘Geen woorden, maar daden’, dus daar gaan we dan maar voor!"

Deel dit artikel: