Aanhouding voor moorden Kralingse Bos 1993

De politie heeft na 22 jaar alsnog een verdachte aangehouden voor twee roofmoorden op de homo-ontmoetingsplaats in het Kralingse Bos. Het gaat om een 47-jarige man uit de gemeente Westland.

Dinsdag toonde het tv-programma Opsporing Verzocht een compositietekening van de verdachte. Die was gemaakt met hulp van getuigen. Er kwamen dertig tips binnen. Het is onduidelijk of de beloning van 15.000 euro voor de gouden tip is toegekend.

In totaal werden in 1993 vier roofovervallen gepleegd in het Kralingse Bos. Twee slachtoffers werden doodgestoken. De derde man raakte ernstig gewond aan zijn nek en de vierde kwam met de schrik vrij.

Eerste moord
Op 30 juni 1993 vonden kinderen in de bosjes het levenloze lichaam van de 56-jarige Theo van Lente. Hij was door meerdere messteken om het leven gekomen.

Vermoedelijk weigerde de Rotterdammer zijn autosleutels af te staan aan de overvaller. Van Lente's Opel Astra werd een aantal dagen later in Soest teruggevonden. De auto was zwaar beschadigd.

Gekreun
Een paar maanden later werd de 47-jarige Hans Kaptein doodgestoken. Twee voorbijgangers in het bos hoorden ‘s nachts gekreun en dachten dat een koppeltje intiem bezig was. In werkelijkheid ging het om de doodsstrijd van Kaptein.

Even later liep een man op hen af, die vroeg of ze konden helpen zoeken naar zijn bril. Deze was hij waarschijnlijk kwijtgeraakt tijdens de worsteling met het slachtoffer. Korte tijd later vonden de voorbijgangers het lichaam van Kaptein.

Crash
De dader was er al vandoor gegaan met de autosleutels van het slachtoffer. Hij crashte een paar honderd meter verder met de gestolen Mazda 626 uiteindelijk tegen een boom.

Eind 1993 stopten de roofovervallen plotseling. In de jaren daarna leverde het onderzoek niets op en verdween in de politiearchieven. Tot het cold case-team de zaak weer oppakte. De politie is nog steeds op zoek naar eventuele andere slachtoffers.

Deel dit artikel: