nieuws

'Intimidaties in Stadsgevangenis Hoogvliet'

stadsgevangenis.jpg
stadsgevangenis.jpg
ROTTERDAM - Een groep ex-bewaarders van Stadsgevangenis Hoogvliet wil de directeur voor de rechter dagen. Zij spreken van intimidaties en bedreigingen door leidinggevenden.
Eén van de ex-cipiers, Erik Mul, spreekt van "een schrikbewind". Hij richtte vorig jaar het Team United op, dat zich zorgen maakt over de positie van het gevangenispersoneel. "Er is in Hoogvliet sprake geweest van een leidinggevende die een slaande beweging maakte. Personeel wordt gedreigd met ontslag. Persoonlijke emails worden ingezien, terwijl dat helemaal niet mag".
Bewaarders op een zijspoor
Als de rechtszaak tegen de directie wordt doorgezet, dan zou aan de rechter een oordeel worden gevraagd over het functioneren van de leidinggevenden. "Sommige bewaarders zijn onterecht op een zijspoor gezet en verdienen daarvoor financiële compensatie", aldus Mul.
Het NCRV-programma "Altijd Wat" heeft met tientallen medewerkers en ex-medewerkers van de stadsgevangenis gesproken. Volgens het programma voelen de cipiers zich onveilig in hun eigen gevangenis. Er zou sprake zijn van een personeelstekort en een hoog ziekteverzuim.
'Aantijgingen zijn ongefundeerd'
Het ministerie van justitie legt alle beschuldigingen naast zich neer. "Het betreffen onjuiste en ongefundeerde aantijgingen, afkomstig van een aantal voormalige medewerkers die zijn ontslagen wegens integriteitsschendingen".
Justitie spreekt ook het personeelstekort tegen en zegt dat het ziekteverzuim in Hoogvliet juist onder het landelijk gemiddelde zit. "Alle vermeende misstanden zijn in 2009 en 2010 onderzocht. Daarbij zijn geen onregelmatigheden aan het licht gekomen", aldus het ministerie in een verklaring.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl