Rotterdam maakt stad aantrekkelijker voor fietsers

De gemeente Rotterdam heeft ambitieuze plannen om het fietsen in de stad aantrekkelijker te maken. Zo worden fietspaden verbreed, krijgen fietsers vaker groen licht en komen er meer gratis fietsenstallingen.

"Eerlijk gezegd hebben we de ambitie om dé fietsstad van Nederland te worden", zegt de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg over het fietsplan. Om deze droom te verwezenlijken moet er nog wel het één en ander gebeuren.

Het fietsgebruik in Rotterdam is de afgelopen tien jaar al met 60 procent toegenomen en de gemeente ziet graag Rotterdammers steeds vaker de fiets boven de auto verkiezen. Wethouder Langenberg: "Zeker als het gaat om de ritten tot zeven kilometer naar het werk, de sportschool of de stad, dan is ons streven dat die op de fiets of met het openbaar vervoer gebeuren."

De wethouder wil met dertig actiepunten de Rotterdammer verleiden om de fiets te pakken. De belangrijkste maatregelen betreffen het verbeteren van de doorstroming. Dat kan door fietspaden te verbreden, fietsers op veel gebruikte routes vaker groen licht te geven en obstakels te verwijderen.

Parkeerplekken ook voor bakfietsen
Daarnaast gaat Rotterdam veel meer gratis fietsplekken creëren. "We merken nu al dat er een tekort aan fietsplekken is op de Coolsingel en rond het Centraal Station", zegt de wethouder. In de binnenstad worden meer nietjes geplaatst. Ook gaat de gemeente op zoek naar ongebruikte plekken en leegstaande panden die als fietsenstalling dienst zouden kunnen doen. "Daarbij hebben we ook oog voor de behoefte van de bak- en elektrische fietsers."

Onder de dertig actiepunten zit ook een aantal innovatieve en ludieke fietsinitiatieven. Eén van die experimenten is de regensensor; die geeft bij slecht weer fietsers voorrang bij verkeerslichten. Een ander experiment is de mobiele fietsenstalling die op autoparkeerplekken de fietsdruk kan verlichten. "De fietsvlonder is een prototype die nu voor het eerst in Rotterdam wordt getoond."

Applausmachine
Het grappigste idee is een applausmachine op de Erasmusbrug. Wethouder Langenberg: "Als je dan de top van de Erasmusbrug bereikt, dan komt er applaus uit een speaker. Dat zijn leuke dingen waar we mee gaan experimenteren."

Deel dit artikel: