nieuws

Zwijndrechtenaren balen van vierde kliko in tuin

ROTTERDAM - Naast een grijze, groene en blauwe krijgen de inwoners van Zwijndrecht nog een kliko. Het plastic moet in aparte, oranje bakken en daarmee is de maat, of zeker de tuin, voor veel mensen vol.
De eerste duizend kliko’s zijn vorige week uitgedeeld in Heerjansdam en in een deel van Heer Oudelands Ambacht in Zwijndrecht. Daar wordt verre van enthousiast gereageerd op de vierde en ‘o zo lelijke’ bak in de tuin.
De overvolle tuinen zijn niet het enige bezwaar van de bewoners: de huidige containers worden voortaan ook minder vaak opgehaald. “De groene bakken zijn maandag geleegd”, zo vertelt een bewoonster van de bloemenwijk in Heerjansdam.
“Waar moet ik nu mijn groenafval in gooien als ik wil voorkomen dat de maden eruit komen? Pas over vier weken wordt die container immers weer geleegd.”
Geprobeerd te weigeren
De buurvrouw heeft geprobeerd om de vierde bak te weigeren, maar toch heeft ze de oranje bak gekregen. Die staat nu aan de straat te wachten tot de gemeente de bak weer komt ophalen.
Wethouder Henk Mirck laat weten dat het niet de bedoeling is dat mensen de bak weigeren. Hij hoopt van harte dat mensen hun verantwoordelijkheid willen nemen en hun afval ook daadwerkelijk gaan scheiden. Doen zij dat niet, dan gaat de gemeente nadenken over een ‘financiële prikkel’. Het niet scheiden van afval zal dan gevoeld gaan worden in de portemonnee.
Na de zomer worden nog 11.000 van deze oranje bakken uitgedeeld in de gemeente Zwijndrecht.