Maassluis krijgt bolderkunstroute

Vijftien beschilderde bolders rond de Binnenhaven in Maassluis vormen tesamen een kunstroute. Woensdag onthult cultuurwethouder Van der Houwen de route. Het is daarmee ook de officiële onthulling van het kunstproject.

De bolders, ook wel meerpalen genoemd, waren tot voor kort nog wit beschilderd. Ze zijn nog steeds in gebruik: schepen leggen hun trossen er aan vast. De kunstenaars hebben een aantal bolders een nieuwe look gegeven, met als centraal thema 'maritiem'.

Zo maakte initiatiefnemer Lida van der Sar een bolder waarop vlaggen in allerlei kleuren zijn te zien. Op andere exemplaren zijn een meeuw en meerkoet afgebeeld, maar ook de dierenwereld onder water en tatoeages.

Inwoners reageren enthousiast, zegt Henny van Leeuwen van de Stichting Maassluise Kunstenaars: "Het is laagdrempelig, gewoon leuk dat een bestaand iets een tweede leven krijgt."

Het project is een initiatief dat de maritieme historie van Maassluis wilde verbeelden. Ook de jeugd uit Maassluis gaat de bolders beschilderen, vertelt Van Leeuwen. "Kinderen maken tijdens de cultuureducatielessen een model. Een jury kiest hieruit de beste en die worden later in het echt uitgevoerd."

Deel dit artikel: