Havenbedrijven experimenteren met 3D-printer

Rotterdamse havenbedrijven gaan experimenteren met een 3D-printer die naast kunststof ook staal kan printen. Zo kunnen complete maritieme producten als bijvoorbeeld een schroef met een druk op de knop worden geprint.

Het InnovationQuarter in Den Haag is de aanjager voor dit experiment. Het is de regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor de provincie Zuid-Holland. Er staan al van deze grote 3D-printers in Eindhoven en Duitsland maar het plan is om er eind dit jaar er een te hebben staan in Rotterdam.

Aan de proef in Rotterdam doen 27 haven-gerelateerde bedrijven mee, waaronder scheepsbouwer IHC Merwede en logistiek bedrijf Broekman Logistics.

Uiteindelijk is de bedoeling dat meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van deze dure printers: "Dan heb je schaalvoordeel waardoor het voor meerdere bedrijven goedkoop is om te gebruiken", zegt Jacqueline Schardijn van het InnovationQuarter.

Eind dit jaar moet de test met de 3D-printer klaar zijn. Als de resultaten positief zijn wordt er volgend jaar een grote 3D-printer gebouwd in de RDM-loods in Rotterdam.

Deel dit artikel: